Слідуючи традиціям

19 січня православні християни відзначатимуть одне з головних свят -Богоявлення, більш відоме в народі як Водохреща. Цього дня центральне місце займають обряди, пов’язані з водою, одне з них – занурення в ополонку. Здавна люди вірять, що хрещенська вода має цілющі властивості і справляє благодійний вплив на душу і тіло. Проте слід пам’ятати, що зимове плавання – є найвищою формою загартування холодом, і без дотримання певних правил, може мати негативні наслідки для здоров’я людина.
З огляду на це, необхідно виважено підходити до участі у православному обряді і дотримуватися принципів безпечної поведінки.


Перед тим, як вийти на лід, слід переконатиcя, що він достатньо міцний.
Пам’ятайте, що купання в ополонці, без попередньої підготовки може бути небезпечним для людей похилого віку, дітей та осіб, котрі мають гострі хронічні захворювання.
Навіть якщо людина здорова і підготовлена до зимового купання, обов’язково треба дотримуватися принципів дозування холодового навантаження,передусім  поступовості та послідовності, гігієнічних правил.
Перед купанням треба добре розігрітися: кілька хвилин бігу, сполоснути обличчя водою тощо.
За годину до цього добре поїсти (вживання алкоголю категорично заборонено).
З собою варто мати зручний одяг, аби швидко роздягнутися та одягнутися після купання.
У воду варто заходити поступово (якщо повільно то задубієте, а зашвидкий темп може спричинити проблеми з тиском.
Занурюватись найкраще по шию, не замочивши голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. Ніколи не поринайте в ополонку вперед головою.
Перебування в холодній воді понад 20 секунд має далеко не цілющі властивості. Третини хвилини цілком достатньо, щоб організм не тільки не змерз, але й зігрівся, і в кров «викинулися» гормони, які мають протизапальну дію.
Якщо з вами дитина, уважно слідкуйте за нею під час занурення в ополонку.
Коли вийдете з води треба добре розтерти шкіру, одягтися і відразу сховатися у тепло, випити гарячий чай ( алкоголь не зігріває, а лише може нашкодити).
Якщо виникне необхідність надання першої допомоги постраждалому від занурення, слід зробити наступне: якомога швидше укрити потерпілого від вітру і холоду; замінити мокрий одяг; якщо необхідно, зробити штучне дихання та непрямий масаж серця; по-можливості дати йому гарячу їжу та напоїти. Ні в якому разі не намагайтеся відігріти таку людину гарячою водою чи вогнем!
Та щоб такого не сталося, подбайте про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких. Нехай світло та чистота цього дня принесуть лише радість, духовне очищення та нові надії!
Прес-служба міського голови.