Сесія міської ради: розвиток малого та середнього бізнесу

26 травня відбулося чергове засідання 21 сесії Покровської міської ради. Основним розглядалося питання про виконання Програми розвитку малого та середнього підприємництва у місті Покров на 2015 -2016 роки, котра була ухвалена рішенням 45-ї сесії міської ради попереднього скликання.
Аналізуючи стан справ важливого сектору економіки міста, заступник міського голови Олександр Чистяков відзначив поступове збільшення кількості малих підприємств та фізичних осіб-підприємців, яке спостерігалося протягом звітного періоду. Ситуація змінилася із внесенням змін до податкового кодексу у грудні минулого року, внаслідок чого чисельність зареєстрованих фізичних осіб – підприємців значно зменшилася, переважна більшість із яких – так звані «сплячі» підприємства.


Основними видами діяльності суб’єктів малого та середнього підприємництва залишається роздрібна, оптова торгівля та надання населенню побутових послуг.
В якості позитивного прикладу розвитку малого підприємництва було названо ТОВ «Резинопласт», котре з 1998 року займається виготовленням резино-технічних виробів. Його показовою відмінністю від більшості аналогічних підприємств є те, що створене не на виробничій базі іншого, а внаслідок самостійного становлення і розширення виробництва. Так, протягом 2016 року на «Резинопласті» збільшено суму реалізованої продукції на 3 мільйони, що складає 17% у порівнянні з попереднім роком.
На жаль спад економічної та ділової активності малого та середнього бізнесу в Україні позначився і на підприємствах нашого міста. Протягом звітного періоду зменшилися виробничі показники на ПрАТ «ОРЗ», ТОВ «Покровський ремонтно-механічний завод», ЗАТ «Криворізький спеццентр», ТОВ «Модекс-привід», не відновлено активність на ЗАТ «Оветрі» та ТОВ «Ердом».
Зміни в податковому законодавстві, котрі потягли за собою значне зростання податкових платежів, вплинули і на зменшення кількості об’єктів торгівлі. З метою зменшення податкового навантаження на суб’єкти господарювання та збільшення рівня заробітної плати для них було значно знижено ставку єдиного податку. А протягом 2015-16 років державою було запроваджено мораторій на проведення перевірок. Проте очікуваної масової детінізації заробітних плат не відбулося, а навіть збільшило кількість найманих працівників, які працюють без оформлення трудових відносин. Аби перешкодити таким тенденціям, у місті створено міжвідомчу комісію по легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, котра здійснює рейди-обстеження на предмет виявлення прихованої зайнятості.
Заходи з підтримки малого та середнього бізнесу проводяться міським центром зайнятості. Серед них - 100% компенсація фактичних витрат зі сплати ЄСВ суб’єктам малого підприємництва, котрі працевлаштовують безробітних, працевлаштування безробітних на тимчасові роботи, що дозволяє підприємцям використовувати працю найманих працівників у рамках неповної зайнятості.
Центром надання адміністративних послуг значно збільшився перелік адмінпослуг, якими можуть скористатися суб’єкти господарської діяльності.
Серед інших заходів, направлених на підтримку розвитку бізнесу, Олександр Чистяков назвав дію «Положення про порядок і правила розміщення на території міста Покров пересувних малих архітектурних форм та транспортних засобів для здійснення виїзної, виносної торгівлі» та ряд інших положень, надання місць для розміщення зовнішньої реклами, надання в оренду комунального майна, надання в оренду та тимчасове використання земельних ділянок. Відтак, надходження у вигляді сплати за землю складають більш як третину власних надходжень міста і значно збільшилися за звітний період.
Також заступник міського голови представив депутатам Програму розвитку малого та середнього бізнесу на 2017-2018 роки, зазначивши, що її метою є створення сприятливих умов для розвитку підприємництва, що є одним із пріоритетних напрямків Стратегії розвитку міста.
Було охарактеризовано основні напрямки програми, серед яких – впровадження нормативного регулювання підприємницької діяльності, фінансово-кредитна та інвестиційна підтримка малого підприємництва, ресурсне та інформаційне забезпечення, формування інфраструктури підтримки підприємництва.
Серед питань «у різному» депутати внесли зміни до рішення І пленарного засідання 16 сесії «Про бюджет м. Покров на 2017 рік», затвердили акти приймання-передачі майна ПМКП «Саночистка» на баланс управління ЖКГ та будівництва та прийняли ряд інших важливих рішень.
Після того, як були вичерпані усі питання черги денної, народні обранці заслухали делегацію із Новософіївської сільської ради, представники якої звернулися з пропозицію приєднатися до нашої громади. Інформацію було взято до уваги.
Прес-служба міського голови.