санітарний контроль посилиться

санітарний контроль посилиться. Зображення 1
Попередження виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій у закладах громадського харчування – на сьогодні тема актуальна. Підтвердження тому, випадки трихінельозу, зафіксовані на початку літа у Кривому Розі. М'ясо та сало, придбане на офіційному ринку стало причиною важкого захворювання спричиненого небезпечним видом гельмінтів, котрі вражають м’язову тканину.
Аби нагадати про важливість дотримання санітарного законодавства у всіх сферах його застосування, а відвідування закладів харчування для жителів міста зробити безпечнішим, учора у міськвиконкомі відбулася тематична нарада за участю начальника управління держпродспоживслужби у м. Покров Оксани Реуцькової та начальника відділу торгівлі Наталії Лінської. На засідання були запрошені керівники закладів громадського харчування міста, напередодні така зустріч відбулася з директорами ринків.


Торкаючись питання попередження виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій, Оксана Євгеніївна зупинилася на питаннях транспортування продукції, товарного сусідства, вимог до утримання спецодягу, обробки сировини, виготовлення продукції, навіть вентиляції та рівня виробничого шуму у приміщеннях. Нагадала підприємцям, що застосовуються лише ті мийні та деззасоби, які сертифіковані і мають помітку «для закладів громадського харчування». А якщо для приготування страв купують продукти на ринку, то вони обов’язково мають супроводжуватися документами, котрі гарантують якість. Директори ринків повинні мати повний пакет таких документів і зобов’язані їх видавати – саме так вимагає санітарне законодавство.
Одним із факторів гарантії якості продукції Оксана Реуцькова назвала дотримання технологічних вимог до обробки продуктів і приготування страв на усіх стадіях виробничого процесу. Тому у закладах харчування на кожну страву чи кондитерський виріб має бути розроблена і затверджена технологічна карта, де коротко описаний весь технологічний процес, вказано режим теплової обробки, норми та послідовність закладки сировини та інші важливі складові якості.
Окремо фахівець зупинилася на санітарних вимогах до особистої гігієни персоналу. Зазначивши, що усі працівники проходять медичне обстеження в установленому порядку, результати якого відображаються у наявності сертифіката психіатричного обстеження та записах у медичній книжці. Було наголошено, що санкнижки синього кольору вийшли з обігу два роки тому, чинні – білі. У закладі громадського харчування мають бути журнал здоров’я, санітарний журнал та журнал огляду рук і відкритих частин тіла на порушення цілісності шкіряного покриву, обов’язкова просвітницька робота з питань гігієни із залученням фахівців Центру здоров’я.
Це одні з небагатьох аспектів санітарно-гігієнічного режиму, дотримання яких є гарантією безпечного харчування у закладах міста. Заходи, спрямовані на посилення санітарного контролю та посилення відповідальності за організацію харчування, триватимуть у Покрові й надалі.
Прес-служба міського голови.