Роки пам’яті

роки пам’яті. Зображення 1
31 рік тому, 26 квітня 1986 року, сталася найбільша техногенна аварія в історії людства – Чорнобильська катастрофа. Яка змінила світ, змінила ставлення до "мирного атома" й чорною полосою пройшлася по життю ліквідаторів, простих українців. Тридцятого липня 1990 року, через чотири роки після Чорнобильських подій, свідки трагедії об’єдналися в міську організацію "Союз Чорнобиль України".

 

 

З того часу минуло 27 років, які для членів організації стали періодом усвідомлення страшних масштабів пережитого.
Вибухи на четвертому реакторі атомної станції склали 50 мільйонів кюрі, що за висновками науковців у рази перевищує сумарну радіацію ізотопів під час вибуху у Хіросімі. Першими на порятунок піднялися українці і покровчани – теж.
Наслідки стали відомими роками пізніше, коли Чорнобиль поволі забирав побратимів. Пам’ять про них, героїв, хто піднявся на захист своєї землі, стала головною об’єднуючою силою у 1990 році, коли організація заявила про себе і залишається сьогодні.
Громадська чорнобильська спільнота стала прикладом незламності поглядів, сили людського духу. Правда про страшну ніч 86-го залишалась понад усе, про неї вони говорять молоді, збирають матеріали, передаючи міському музею.

- Учасники ліквідації аварії на ЧАЕС приборкували мирний атом заради нас, не замислюючись про наслідки, думали лише про життя. І сьогодні залишаються у строю своєї організації, якій виповнилося 27 років. Безмежна вдячність людям, які пройшли крізь горнило Чорнобиля, свято зберігають пам’ять, залишаючись справжніми патріотами свого міста – країни, - зазначає міський голова Олександр Шаповал.

У 27-му річницю створення "Союз Чорнобиль України", члени організації зібралися біля пам’ятного знаку, аби вшанувати пам’ять загиблих під час аварії ліквідаторів і тих, хто пішов із життя роками потому.

- Для нас це не просто дата – це незагоєна рана. Чорнобиль відлунює до сьогодні. Ми відчуваємо його наслідки, але найстрашнішим є втрата побратимів, - наголошує голова організації Юрій Середа,- Для кожного святим місцем є цей знак. Ми надзвичайно вдячні міському голові, який стримав своє слово, провів повну реконструкцію пам’ятника, з повагою ставиться до чорнобильців, підтримує і допомагає.
Цей знак, із символічним зображенням атома, є пересторогою майбутньому і нагадуванням молоді про події, котрі забувати не маємо права.
Прес-служба міського голови.

роки пам’яті. Зображення 2