Пам’яті Великого Сірка

пам’яті великого сірка. Зображення 1
Першого серпня виповнилося 337 років від дня смерті наймогутнішого козака-характерника, славного кошового отамана Війська Запорозького Низового – Івана Дмитровича Сірка.


Цього дня у міському народному історико-краєзнавчому музеї ім.М.Занудька пройшов цикл тематичних екскурсій.

Про великого сина українського народу, яскраву особистість козацької доби, розповідали музейники, взявши за основу історичні свідчення. Життя кошового отамана, що за різними джерелами від 8 до 20 разів обирався на шановану посаду, змальовували з огляду суспільно-політичної ситуації, що панувала на той час в Україні й світі. Яскравою ілюстрацією до сказаного стали експозиції, де представлені речі часів козацтва – пістолі, посуд, релігійна атрибутика. Унікальним, з погляду історичної спадщини, є портретне зображення Івана Сірка, яке було взято за основу під час створення пам’ятника, що возвеличується на центральній площі Покрова.
Говорили про його бойові чесноти оспівані в історичних думах, піснях та легендах. Під час екскурсійної зустрічі лунали уривки з літературних творів, присвячених Івану Сірку, як данина поваги до величної постаті кошового отамана і шани до своєї історії.

Прес-служба міського голови.