Психологічно-соціальне відновлення – питання, що хвилює

психологічно-соціальне відновлення – питання, що хвилює. Зображення 1
Події на сході країни зумовили по-новому поглянути на саме поняття психологічної реабілітації. Сьогодні його відокремлено в систему допомоги постраждалим від військових конфліктів – воїнам АТО.


Робота, що триває в управлінні праці й соціального захисту населення, направлена на вирішення питань, висунутих сьогоденням. Орієнтуючись на завдання, поставлені Державною службою у справах ветеранів війни та учасників АТО та опираючись на підтримку місцевої влади, тут провадять кроки з посттравматичної реабілітації бійців.

Офіційно в місті 183 воїна АТО вже отримали статус учасника бойових дій. За словами спеціалістів управління, не всі починають мирний шлях з адаптації у соціумі, на це є ряд як об’єктивних, так і суб’єктивних причин. Розуміючи, що процес відновлення довготривалий, тут намагаються будувати співробітництво на партнерських засадах. Важливими є перші кроки у цьому напрямку, що впроваджуються відповідно до чинного законодавства, заходи з психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації, забезпечення санаторно-курортним лікуванням.
Колишнім воїнам була надана можливість професійної переорієнтації, однією з найзатребуваніших стала професія водія. Долати наслідки травматичних факторів допомагає психологічна підтримка, що надається комплексно в умовах вітчизняних оздоровниць. Як зауважують бійці, вже сама зміна обстановки сприяє стабілізації загального стану самопочуття, можливість проходити лікування з родиною, вирішує й сімейні проблеми.
Послуги з психологічної реабілітації надавалися в установах, з якими Службою у справах ветеранів війни та учасників АТО, установленому законодавством порядку, укладено договір про надання реабілітаційних послуг, це – санаторій «Оризонт», що на Одещині, «Лаяр Палац» - Львівщині. Основними лікувальними факторами тут є клімат, мінеральні води, напрямок до психологічного відновлення, про що говорять Сергій Яценко, Сергій Ковальов та інші учасники антитерористичної операції. Наголошуючи, як на спрощеній процедурі отримання безкоштовних путівок, так і результатах лікування.
Про важливість реабілітації говорять медики, зауважуючи, що небажання бійців звертатися до фахової допомоги, намагання самотужки вирішити свої проблеми, призводить до неминучих наслідків. Одним із головних засобів подолання пережитого є психологічно-соціальне відновлення, робота, що триває. Зауважуючи на цьому, спеціалісти управління праці та соціального захисту населення нагадують учасникам АТО про можливість проходження реабілітації, участі у оздоровчих Програмах, про інформаційну й дієву допомогу, котру нададуть фахівці управління.
Прес-служба міського голови.