Проінспектували заклади освіти

проінспектували заклади освіти. Зображення 1


Під час літніх канікул життя освітніх закладів міста не завмирало – скрізь кипіла робота з підготовки до нового навчального року. Міська влада разом з освітянами, батьками зробили багато, аби в школі учні почувалися безпечно і комфортно. Чого вдалося досягти - днями перевіряла компетентна комісія, створена розпорядженням міського голови, та окремо – фахівці держпродспоживслужби.


зміна підходів
Як відомо, із міського бюджету на підготовку закладів освіти цьогоріч було спрямовано безпрецедентну за останні 10 років суму – понад 3 мільйони гривень. Крім того, міський голова якісно змінив підхід до реалізації поставлених завдань. Замість ретушування недоліків і наведення зовнішнього лоску – озвучення глобальних проблем і максимальне їх вирішення.
В полі зору були покрівлі, котрі протікають, приміщення, що потребують утеплення, наявність аварійних дерев, котельні, справність електро-, газового та технологічного обладнання, водогонів, наявність заземлення, інші проблемні моменти. За кожним освітнім закладом були закріплені комунальні служби, а хід підготовки координували безпосередньо міський голова, секретар міської ради та заступники міського голови. З виїзними робочими нарадами школи та садки регулярно відвідував Олександр Шаповал, тримаючи ситуацію під контролем. Відчутну допомогу у створенні якісних умов для школярів та вихованців садочків надала депутат обласної ради Марина Петросянц . Тому загальна картина готовності закладів була відома, комісії залишалося лише пересвідчитися в цьому і намітити подальші кроки, направленні на удосконалення їхньої матеріально – технічної бази. Комісію очолила заступник міського голови Наталія Бондаренко, до її складу ввійшли начальник управління освіти Галина Рубаха , представники освітянської профспілки, управління праці, відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, фахівці ДСНС. Тож звертали увагу на все – від заходів пожежної безпеки, дотримання санітарних норм і правил до відповідності вимогам законодавства у галузі освіти.
територія дитинства
Першим комісія відвідала ДНЗ №11 (зав. А.М.Фролова). В одному із найстаріших дитячих садочків міста давно існувала проблема з тополями- ровесниками, які несли потенційну небезпеку. На момент перевірки там залишилося лише одне проблемне дерево. Ліквідовувати аварійні дерева на подвір’ях та поблизу освітніх закладів почали з весни, коли видалили цілий ряд небезпечних тополь у ДНЗ №18 (Л.О. Ревуцька), і не припиняють досі. Утруднює роботу щільність забудови територій, яка унеможливлює використання автовежі. Тож комунальникам доводиться шукати нестандартні рішення, оскільки міський голова це питання ставить принципово – таких дерев на подвір’ях шкіл і садочків не має бути жодного. Витримала іспит на дощі і покрівля, яку тут було нещодавно капітально відремонтовано. Не підвела і покрівля ДНЗ №5 (зав. А.А.Тиква) , яка теж зазнала капітального ремонту. Привертав увагу і зручний підхід до закладу, що став можливим після комплексного благоустрою навколишньої території. Перевіряючі з управління праці та профспілки відзначили відповідальне ставлення адміністрації до наповнюваності інформаційних стендів як для батьків, так і колективу закладу. У кожному освітньому закладі голова комісії обов’язково оглядала кухню, спілкувалася з працівниками. Цікавило меню, наявність достатньої кількості посуду, дотримання правил утримання обладнання, зберігання продуктів, навіть, товарне сусідство в холодильниках і чистота витяжок. Напередодні в освітніх закладах відбулася ревізія технологічного обладнання, наразі все потрібне в робочому стані. Проте є необхідність у установлення витяжок у КДНЗ № 16 (зав. А.П. Прищепова) та КДНЗ №5 (зав. А.А.Тиква); а в Олександрівській школі та дошкільному відділі НВК №1- придбанні м’ясорубки. В ході об’їзду з’ясовували і перспективні потреби.
Усі садочки, крім поточних ремонтів груп, заходів з утеплення, енергозбереження, заміні, за потребою, сантехніки, меблів, текстильної продукції, велику увагу приділяють естетичному вигляду. Підтримує імідж креативного - дитячий садок № 13(зав. Л.О. Кухтіна) . Чимало цікавих знахідок у ДНЗ № 21(зав. І.О. Дощенко), а подвір’я ДНЗ № 22 за підсумками минулого року визнано найкращим.
Та найбільше змін зазнав ДНЗ № 23(Н.Ю. Дубіна), який з 1 вересня стане дошкільним відділенням новоствореного НВК № 2. За пріоритетним завданням міського голови О. Шаповала, без залучення коштів міського бюджету, протягом літа тут створювали належні умови для перебування і навчання майбутніх першокласників. Згідно санітарних норм та вимог безпеки були обладнані санітарні кімнати, встановлено енергозберігаючі вікна, замінена сантехніка. Комісії залишилося лише констатувати відмінний результат - світлі затишні кімнати, правильно підібрані меблі, комфорт і функціональність. Останнє слово, звичайно, залишається за майбутніми школяриками, які зовсім скоро зможуть оцінити зусилля дорослих.
як живеш, школо?
У школах, як і в садочках, крім адміністрації комісію зустрічали і представники батьківських громад. Комісія віддавала належне і дякувала усім за співпрацю та небайдужість. Констатувала, що на сьогодні без підтримки батьківської громади освітній галузі довелося б непросто.
Об’їзд шкіл показав, що для підготовки закладів літо було використане на повну. Завершується капітальний ремонт покрівлі у СЗШ № 8 (дир. Т.В. Ходосовська), відремонтовано покрівлі Олександрівської неповної школи (Н. Ф. Троценко), СЗШ № 4 (С.І. Главацька), НВК № 1 ( дир. Г. А. Годована), СЗШ № 6 (дир. Г.Р. Юртаєва), загальноосвітнього ліцею (Л. В. Фесенко). У СЗШ № 2 (дир. Л. С. Мякотіна) невдовзі має з’явитися нова спортивна площадка з тренажерами. Багато змін можна спостерігати у СЗШ № 9 (О.О. Матвєєва), починаючи з холу до вирівняння стін у коридорах. Враховуючи значну площею, проблемою для закладу залишається стан підлоги у місцях масового скупчення дітей та сходів на ганок. Аналогічна ситуація склалася і в СЗШ № 4. Оновлення технологічного обладнання на харчоблоці у подальшому потребує і Чортомлицька неповна середня школа (О.Г. Непомнєща). Відповідально підійшли і до підготовки позашкільних закладів освіти, зокрема утеплено гімнастичний зал ДЮСШ управління освіти (І.В. Бакієва).
до спільного знаменника
Логічним завершенням об’їзду стала нарада, у форматі круглого столу, за участю членів комісії. Заступник міського голови Наталія Бондаренко повідомила, що акти готовності шкіл та дитячих садків підписані усіма членами комісії. Фактичний стан закладів сфери освіти справив позитивне враження. Начальник управління освіти Галина Рубаха констатувала 100- відсоткову готовність освітніх навчальних закладів міста до нового навчального року. Разом з тим є потреба в удосконаленні та оновленні матеріально-технічної бази. Це і технологічне обладнання, морозильні камери, кондиціонери в комп’ютерні класи та інше. У зв’язку з цим Олександр Шаповал дав доручення визначитися з потребами, аби необхідне передбачити у бюджеті наступного року.
В цілому задоволені результатами перевірки залишилася голова профспілкового комітету освітян міста Ірина Венцель та начальник відділу з питань праці та соціально-трудових відносин управління праці та соціального захисту населення Олена Бабкіна.
Заступник начальника міського відділу ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області Михайло Гнатів серед позитивних моментів відзначив, що усі вогнегасники пройшли повірку, чого не було останні чорти роки. Крім того, придбано 51 новий вогнегасник. Серед проблемних питань, які потребують капітальних затрат – вогнезахисна обробка дерев’яних конструкцій , аварійне освітлення та система пожежної сигналізації, яка сьогодні наявна лише в котельнях.
Найбільше ремарок було від начальника управління держпродспоживслужби нашого міста Оксани Реуцькової. Серед зауважень, які освітні заклади мають виправити до конкретних термінів, це встановлення протимоскітних сіток на вікнах у харчоблоках та санвузлах, забезпечення харчоблоків достатньою кількістю решітчастих сушок для посуду, глибокими ваннами для замочування каструль.
Крім того адміністрація закладів має зробити пересортування шкільних меблів, аби парти і стільці відповідали віковим та ростовим категоріям учнів, що дуже важливо для нормального фізіологічного розвитку дітей. Не менш актуальне правильне і достатнє освітлення – обов’язково матове розсіююче, і додаткове над дошкою. Оксана Євгеніївна категорично радила позбутися люстр в навчальних кабінетах на користь стандартних світильників, що відповідають санітарним нормам. Ділячись враженнями від побаченого, перевіряюча піддала критиці вибір кольорового оформлення для приміщень, де перебувають діти. Керуючись своїми міркуваннями, дорослі часто шкодять їхньому здоров’ю, обираючи неправильні кольори, від яких вони швидко втомлюються й емоційно розбалансовуються. Це ж саме стосуються і класних дошок із глянцевою поверхнею. Рекомендувала педагогом при ремонті класних кімнат підтримувати лише ті пропозиції батьків, які узгоджуються із санітарно- гігієнічними вимогами.
Як приклад навела облаштування танцювальної зали у колишньому холі школи № 8. Вкладені значні кошти батьків, а в результаті держпродспоживслужба не дозволить там проводити танцювальні заняття з дітьми. Причина проста - у танцювальному залі не може бути бетонна підлога. Підводячи підсумки, Наталія Бондаренко відзначила ефективність конструктивного діалогу під час наради, висловивши переконання, що і критика і позитив піде на користь загальній справі.
Прес-служба міського голови
проінспектували заклади освіти. Зображення 2 проінспектували заклади освіти. Зображення 3

проінспектували заклади освіти. Зображення 4 проінспектували заклади освіти. Зображення 5

проінспектували заклади освіти. Зображення 6 проінспектували заклади освіти. Зображення 7проінспектували заклади освіти. Зображення 8 проінспектували заклади освіти. Зображення 9