Професійна майстерність, практичний досвід та милосердя


1 жовтня в усьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, проголошений 50 сесією Генеральної Асамблеї ООН. Ось і в нашій державі з 1991 року щорічно відзначають цей день. Весь світ об’єднується навколо цієї дати, всі країни, незважаючи на їх розвиток, звертають увагу населення планети до людей похилого віку. Цей день відзначається для того, щоб всі верстви населення озирнулися і придивилися одне до одного,можливо поруч живе людина, яка потребує допомоги, але її ніколи не попросить. І тільки наша уважність та небайдужість допоможе таким людям вижити, адже ніхто з нас не знає, що готує нам доля.
Працівники Покровського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), під керівництвом директора Даниленко Наталії Едуардівни, приділяють належну увагу своїм підопічним, пам'ятають про кожного із них, піклуються і всіляко підтримують.


На обліку в територіальному центрі перебуває 241 особа, з них: одиноких громадян похилого віку – 120 осіб, ветеранів війни та членів сімей загиблих – 61, інвалідів – 51, дітей війни – 108, ветеранів праці – 74, заслуги перед Україною у 15 громадян. У територіальному центрі працюють три відділення: - відділення соціальної допомоги вдома; - відділення денного перебування; - пункт обліку бездомних осіб.
У відділенні соціальної допомоги вдома, проблемами громадян похилого віку опікуються: керівник відділення Копилець Л.І., соціальний працівник Зелінська Н.В. та 14 соціальних працівників. Отримують послуги, у відділенні, 176 клієнтів різних статусів та категорій. Їм надаються 42 соціальні послуги: допомога у приготуванні їжі, годування; доставка промислових та продовольчих товарів з магазинів, ринків за кошти клієнтів; покупка, доставка ліків, виклик лікаря, супровід до поліклініки, лікарні, допомога у проведенні медоглядів, обов’язкове щорічне ФГ обстеження; допомога у прибиранні приміщення, пранні, прасуванні білизни, у купанні, митті голови; заміна постільної білизни; оформлення документів на санаторно-курортне лікування, заміна книжок на оплату комунальних послуг, оплата платежів, оформлення субсидій; допомога на присадибній ділянці, забезпечення овочами, миття та утеплення вікон тощо.
Відділення денного перебування Покровського територіального центру обслуговує 65 громадян, які мають часткове порушення рухової активності, частково не здатні до самообслуговування та потребують соціально-побутової і психологічної адаптації . У відділенні денного перебування кожен має можливість знайти собі заняття до душі, реалізовувати свої творчі здібності, отримувати професійну підтримку в подоланні складної життєвої ситуації, провести час у дружньому колі, познайомитись з новими, цікавими людьми.
Також підопічні активно приймають участь в роботі гуртків за інтересами: «Джерело» - мистецтво співу, учасники якого постійно приймають участь у міських заходах та святах територіального центру, «Умілі ручки» - мистецтво виготовлення предметів своїми руками (вишивка, в’язання, робота з папером та іншим покидьковим матеріалом). З найкращих робіт підопічних створюються виставки, оформлюється приміщення територіального центру.
При відділенні денного перебування, вже три роки функціонує «Університет третього віку», основним завданням якого є організація та проведення навчання, освітніх заходів для громадян похилого віку, інвалідів. За результатами анкетування, проведеного серед підопічних відділення денного перебування, визначено найбільш популярні напрями навчання, відповідно до яких створено три факультети: «Формування основ здорового способу життя», «Комунікаційні та інформаційні технологій», «Психологічні аспекти філософії активного життя». До трьох факультетів «Університету ІІІ віку» зараховано 47 громадян похилого віку..
Протягом року для зняття емоційної напруги та стресу проводяться виїзди на природу. Це допомагає людям похилого віку змінити домашню обстановку та морально розслабитися на природі в колі друзів.
В територіальному центрі психологом Сафоновою Н.А. проводяться арт терапевтичні заходи, релаксаційні вправи, ігри. Великим попитом користуються лекції психологічної тематики, де люди похилого віку можуть отримати професійні відповіді на питання що їх цікавлять.
Професійна майстерність, практичний досвід та милосердя вселяють в душі підопічних територіального центру віру в завтрашній день. Доброта і чуйність, співпереживання і щиросердність, вміння розділити чужий біль, вчасно підтримати у важку хвилину, розрадити в нещасті й біді – це стало нормою життя наших працівників.
Всьому цьому сприяє згуртований колектив та професійне керівництво. Адже нашими обов’язками та справою всього життя є піклування про тих, хто цього потребує.