Про роботу служби у справах дітей виконкому Покровської міської ради у 2015 році

Служба у справах дітей виконкому Покровської міської ради у своїй діяльності керується Конвенцією про права дитини, Цивільним та Сімейним кодексами України, Законами України, постановами Кабінету Міністрів України та іншими нормативно-правовими актами, що стосуються роботи з дітьми. 

Основними завданнями служби у справах дітей є розроблення та здійснення заходів щодо захисту прав, свобод і законних інтересів дітей.

Розвиток сімейних форм виховання

Станом на 31.12.2015р. на обліку служби у справах дітей перебуває 133 дитини, що мають статус «дітини-сироти» або «дитини, позбавленої батьківського піклування». Протягом 2015 року на місцевий облік дітей, які залишились без піклування батьків поставлено 12 дітей, з них 11 дітей влаштовано під опіку, 1 дитину – в прийомну сім’ю.
Із 133 дітей, які перебувають на первинному обліку, 115 - виховуються в сім’ях опікунів/піклувальників, 8 - в прийомних сім’ях, 9 - в дитячих будинках сімейного типу, таким чином сімейними формами виховання охоплено 99,3 % дітей.
В місті діє 1 дитячий будинок сімейного типу, в якому виховується 6 прийомних дітей та 2-є рідних, і 7 прийомних сімей, в яких виховується 12 прийомних дітей.
Службою у справах дітей здійснюється влаштування та контроль за умовами утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: перевірка матеріально-побутових умов проживання дітей в сім’ях опікунів, отримання виплат та їх використання. У 2015 році спільно з управлінням освіти, Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді були відвідані всі сім’ї, в яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. При виявленні проблемних питань вживаються заходи для покращення ситуації в сім'ях, а саме: проведення співбесід в службі у справах дітей, надання соціальних послуг центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, психологами навчальних закладів.
Окрім того, службою у справах дітей ведеться нагляд за дотриманням прав 16 усиновлених дітей, які проживають на території нашого міста.
З метою підвищення поінформованості населення з питань усиновлення громадянами України дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, формування культури національного усиновлення, популяризації сімейних форм виховання, протягом 2015 року служба у справах дітей тісно співпрацювала із міською газетою «Козацька Вежа».

Запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності

Станом на 31.12.2015 на обліку служби у справах дітей перебуває 30 дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Всі – в звязку з ухиленням батьків від виконання батьківських обовязків. За звітний період на облік служби було поставлено 10 дітей в звязку з ухилянням батьків від виконання батьківських обовязків.
Протягом року проведено 12 профілактичних рейдів «Діти вулиці», Всеукраїнській профілактичний рейд «Урок», рейди «Канікули», «Вокзал». Під час проведення рейдів було обстежено 73 сім’ї з метою з’ясування умов проживання дітей, стану виконання батьками своїх обов’язків в частині забезпечення дітей належним харчуванням, одягом, створення відповідних умов для проживання, відпочинку, навчання дитини, з батьками та дітьми проводились бесіди, надавались рекомендації, консультації. За підсумками рейдів: по відношенню до 17 батьків направлені клопотання до міського відділу внутрішніх справ щодо притягнення батьків до адміністративної відповідальності; повернуто до навчання 3 дітей. Під час рейдів також були відвідані ринки, вокзали міста та торгівельні заклади. З метою недопущення продажу тютюнових та алкогольних виробів неповнолітнім. На засіданнях комісії з питань захисту прав дитини було заслухано 22 батьків з приводу неналежного виконання ними батьківських обовязків. На виконання рішень, прийнятих членами комісії, службою у справах дітей було підготовлено 8 матеріалів до суду на позбавлення батьківських прав 9 батьків відносно 11 дітей. По кожній дитині, яка перебуває на обліку служби, затверджений індивідуальний план роботи, направлені повідомлення про взяття дитини на облік до Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Постійно оновлюється інформація в електронній базі «Діти».
Захист житлових та майнових прав дітей

На службу у справах дітей покладено завдання щодо захисту житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Із загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування:
91 – мають житло на праві користування;
18 – мають житло на праві власності;
24 – не мають житла.
Протягом 2015 року на квартирний облік було поставлено 3 дитини, всього на квартирному обліку перебуває 6 дітей-сиріт та 45 осіб з числа дітей-сиріт.
З метою здійснення контролю за станом збереження житла дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яке належить їм на праві власності чи користування, проведено перевірку стану збереження житла 18 дітей, за результатами яких складено відповідні акти.

Захист інтересів дітей

У 2015 році на 12 засіданнях комісії з питань захисту прав дитини розглядалися питання:
- про неналежне виконання батьківських обов’язків 22 батьками;
- про неналежне виконання обовязків 6 опікунами, піклувальниками;
- про можливість та доцільність позбавлення батьківських прав 14 батьків;
- про можливість та доцільність призначення опікуном (піклувальником) 11 осіб;
- про встановлення часу та місця зустрічей з дитиною -3;
- про визначення місця проживання 5 дітей;
- про надання згоди на влаштування в прийомну сімю 1 дитини;
- про створення прийомної сім’ї 1;
- про можливість скасування усиновлення 1;
- про захист житлових прав дитини – 9.
-
Протягом звітного періоду були проведені заходи до Дня захисту дітей, до Дня знань, до Дня усиновлення, до Новорічних та різдвяних свят. Під час проведення вищезазначених заходів діти пільгових категорій, а саме: діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; діти, які виховуються в неблагополучних сім’ях; діти з багатодітних родин отримали призи, солодкі подарунки. Всього на проведення заходів використано 43401 грн. з міського бюджету.
Представники служби у справах дітей постійно беруть участь у судових засіданнях з розгляду справ, що стосуються захисту прав та інтересів дітей. У 2015 році взято участь у 74 судових засіданнях.
Регулярно здійснюється прийом громадян, яким надається інформаційна та правова допомога щодо вирішення проблемних питань, порушених ними стосовно неповнолітніх. Протягом звітного періоду на прийом до спеціалістів служби звернулось 162 громадян.

Питання про роботу служби у справах дітей було заслухано на засіданні виконкому 25.11.2015 року, роботу служби визнано задовільною


Начальник служби у справах дітей
Надія Кравченко