“Потребуємо синергії роботи міністерств і відомств у реалізації державної ветеранської політики”, – Юлія Лапутіна

“Потребуємо синергії роботи міністерств і відомств у реалізації державної ветеранської політики”, – Юлія Лапутіна

В Міністерстві у справах ветеранів України відбулося засідання Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України для підготовки та комплексного врегулювання питань надання соціальних гарантій ветеранам війни, Захисникам і Захисницям України та членам їхніх сімей, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України (далі – ТСК).

Парламентську ТСК представляли її головуючий – народний депутат України Анатолій Остапенко та його колеги від різних депутатських фракцій, Мінветеранів – Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна та керівники і фахівці профільних департаментів міністерства.

В ході зустрічі Юлія Лапутіна поінформувала учасників про напрямки нової державної ветеранської політики, яка наразі реалізується Мінветеранів. Основну увагу Міністр акцентувала на системі переходу від військової служби до цивільного життя, в основі якої лежить принцип людиноцентричності.

Система переходу має полегшити Захисникам і Захисницям, членам їхніх сімей реінтеграцію у громади, надати сучасні та дієві інструменти для самореалізації у мирному житті, зокрема й за допомогою цифрових сервісів та послуг.

Експериментальний проєкт із впровадження в Україні інституту помічника ветерана – один із ключових проєктів Мінветеранів в цьому напрямку. “Пілот” наразі реалізується у 10 регіонах, а наступного року буде масштабований по всій країні. Близко 15 тисяч помічників за принципом “рівний з рівним” надаватимуть ветеранам війни, членам їхніх сімей та демобілізованим Воїнам сервісну підтримку з переходу до цивільного життя.

Забезпечення житлом Захисників та їхніх родин – також у пріориті. Мінветеранів цьогоріч вже розподілило субвенції на виплату грошової компенсації для придбання житла за чотирма бюджетними програмами, які передбачені на 2023 рік. Відтак, компенсацію за житло цьогоріч отримають майже 2500 осіб від загальної потреби у 5000 станом на поточний рік.

“Силами Міністерства була проведена величезна робота для розподілу 5,5 мільярдів гривень субвенцій для придбання житла. Вже понад 1700 осіб отримали кошти на свої особисті рахунки. А у Державному бюджетні на 2024 рік закладено 5 млрд 749,8 млн грн на забезпечення житлом більше 2 тисяч ветеранів війни, членів родин загиблих Захисників і Захисниць, які боронили незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України”, – розповіла Юлія Лапутіна.

Окрему увагу міністерство приділяє проєктам щодо психологічної реабілітації ветеранів та ветеранок. Також серед пріоритетів – розширення видів та спрощення доступу до адміністративних послуг для ветеранів, їх цифровізація. Зокрема, Мінветеранів плідно співпрацює з мережею ЦНАПів щодо відкриття “єдиних вікон” для надання ветеранських послуг Захисникам та членам їхніх родин.

Не менш важливою є підтримка ветеранського підприємництва – через низку проєктів Український ветеранський фонд Мінветеранів. Зокрема, мікрофінансування бізнесу, грантові програми для ветеранів-підприємців та громадських організацій, які працюють для ветеранів, роботу “Гарячої лінії кризової підтримки” (0 800 33 20 29), де надають першомоментну допомогу для ветеранів, їхніх родин та всіх українців у складних ситуаціях.

Також найближчим часом буде представлено громадськості проєкт Національного військового меморіального кладовища. Наразі проєктні роботи по створенню Меморіалу знаходяться на фінальній стадії – державній експертизі.

“Після війни з російським агресором приблизно чотири мільйони людей будуть дотичні до ветеранської політики. Тому нам усім треба підготуватися до перемоги. Потребуємо синергії роботи міністерств і відомств, нашими міжнародними партнерами та громадськістю, аби зробити все, щоб гідно зустріти наших Захисників і Захисниць з війни, допомогти їм повернутися до мирного життя у своїх громадах”, – наголосила Юлія Лапутіна.