НАРОДНА ВИШИВКА – МИСТЕЦТВО НАШОГО КРАЮ

Креативні шкільні родини Покрова роблять все можливе, аби зацікавити вихованців у навчанні та позашкільному житті, розкрити усе багатство національної культури.

Так, дружній колектив Гімназії №4 організував своїм вихованцям зустрічі з народними художницями, талановитими майстрами вишивками.

У рамках Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді "Моя батьківщина - Україна", напередодні Міжнародного дня вишивальниць, який припадає на 10 листопада, діти познайомилися з дорогоцінною спадщиною, яку зберігають й примножують родини майстринь.

Вишивальниці, покровчанки Світлана Колєснікова, Наталія Горбенко, Валентина Негода та Тамара Світанько радо зустрілись з гімназистами та їхніми наставниками, говорили про вишивку як вид народного декоративного мистецтва, обговорювали мистецтво сучасної вишивки. Адже традиція прикрашати таким способом не лише свій одяг, а й декорувати предмети побуту дуже міцно вкоренилася в нашій культурі та не втрачає своєї актуальності і на сьогоднішній день.

Майстрині ділились своїми життєвими історіями, розповідали, як цікаве захоплення стало справою усього життя та показували свої роботи.

Те, що українська вишивка дійсно зачаровує, малеча переконалася, переглядаючи вироби, власноруч зроблені досвідченими вишивальницями.

Вишиті хрестиком, гладдю, бісером вишиванки, картини, прикраси, побутові речі полонили своєю красою та унікальністю. Вони несуть у собі не лише глибину української історії, а й відтворюють сучасну культуру.

Світлана Григорівна Колєснікова познайомила юних покровчан з багатьма техніками, які досконало знає та успішно використовує у своїй вишивці.

Незважаючи на поважні роки, увесь вільний час віддає улюбленій справі - вишивці та в’язанню. Свої роботи створює з любов'ю, ніжністю, "оздоблюючи" теплом власної душі. Крізь призму традицій народної культури та сучасної вишивки передає красу рідного краю.

В доробку майстрині нараховується велика кількість виробів. Вишивальниця - постійна учасниця різноманітних виставок. Її роботи також можна побачити у міському Народному історико-краєзнавчому музеї імені М.Занудька.

За творчі досягнення та високий професіоналізм у мистецтві традиційної народної вишивки, у 2022 році майстриня нагороджена Дипломом за участь у творчій майстерні «Державні символи України у вишивці».

Цікавим життєвим епізодом з життя Наталії Вікторівни Горбенко, який особливо здивував дітей, стало те, як розпочався її творчий шлях.

До вишивки її спонукав старший син. Першу роботу - вишиту бісером композицію «Зимовий пейзаж», було виконано разом з ним. А до дня народження чоловіка, за його проханням, майстриня вишила бісером картину «Українська символіка».

Під час зустрічі дітей неабияк вразила презентована колекція робіт майстрині. Так, наприклад, вишиті бісером картини «12 місяців», розташовані за порами року, наче оживали. Також радо розглядали й інші справжні витвори мистецтв - стилізовані українські вишиванки, сумки, клатчі з авторськими візерунками. Наталія Вікторівна показала дітям власні іграшки - ляльки, які вона зберегла ще з дитинства, увібрала їх у національні українські костюми, вишиті власноруч. Вони займають особливе місце у серці жінки. Продемонструвала дітям й колекцію яскравих новорічних іграшок - кульки з улюбленими мультгероями, улюбленцем песиком Патроном, що сяяли різнокольоровими бісеринками.

Вишивальниці Валентина Негода та Тамара Світанько також дивували маленьких поціновувачів своїми роботами й розповідями. Школярі немов перенеслись до історичного минулого і пройнялися традиціями та звичаями українського народу. Роботи зачаровують, викликають захоплення та відчуття естетичної насолоди.

Варто зазначити, що талановиті майстрині Покрова, з якими зустрічалися школярі, презентували власні роботи на Міжнародному двотуровому благодійному конкурсі мистецтв "RAPSODIA POLSKA" (м. Варшава, Польща). Юні шанувальники їх творчості переконані, що роботи вишивальниць – найкращі! Бажають здобути достойне оцінювання та переможні місця!

Творчі зустрічі з надзвичайними земляками дозволили школярам отримати неймовірний досвід, побачити дивовижні роботи, створені в різноманітних техніках вишивання. Завдяки їх невтомній праці культура нашого краю та українського народу ніколи не згасне та не зникне. Саме задля цього команда Гімназії створила онлайн-репортажі, аби познайомити широкий загал з народними художницями, їхніми творчими доробками, котрі вражають та надихають.

Прес-служба міського голови.