Покровська дільниця Нікопольського відділення АТ “Дніпропетровськгаз” інформує:

 

Наприкінці грудня 2019 року Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг схвалила зміни, що стосуються споживачів газу.

Із прийнятим тарифів, які затверджено постановою НКРЕКП 24 грудня 2019 № 3018, завершено розмежування на газовому ринку — відділено продаж газу (поставку) від його розподілу (доставки). Таким чином з січня 2020 року всі споживачі природного газу мають отримати окремі рахунки: один за газ, другий - за його доставку.

Детальніше про це у запитаннях та відповідях.

Яким є тариф на доставку газу в нашому регіоні?

 

Згідно з постановою НКРЕКП з 1 січня 2020 року до 30 червня 2020 року включно для АТ «Дніпропетровськгаз» встановлено тариф у розмірі 1,248 грн на місяць (з урахуванням ПДВ).

З 1 липня 2020 року – у розмірі 1,50 грн на місяць (з урахуванням ПДВ).

 

Як розраховується вартість доставки (річна заявлена потужність)?

Вартість послуг доставки газу розраховується окремо для кожного споживача природного газу. Розмір плати залежить від обсягів спожитого природного газу за газовий рік.

В даному випадку для розрахунку береться проміжок часу з 1 жовтня 2018 року до 30 вересня 2019 року. Обсяг природного газу, спожитого за газовий рік, множиться на тариф на доставку. Результат ділиться на 12 рівних платежів, які сплачуються щомісячно впродовж календарного року.

Приклад: Споживач використав із 1 жовтня 2018 року по 30 вересня 2019 року 200 кубічних метрів газу. Розрахуємо щомісячну плату за доставку газу:

200 куб. м х 1,248/12 міс. = 20,80 грн.

Отже, щомісячна плата за доставку блакитного палива для такого споживача складе 20,80 грн на місяць до 30.06.2020 року.

 

Як щодо тих, хто споживає багато газу?

Взимку, коли споживачі значно збільшують використання природного газу, платіж за доставку газу залишається незмінним. Тому фінансове навантаження взимку при сплаті за газ зменшується. В I кварталі 2020 року споживачі заплатять за доставку газу менше, ніж торік. Це особливо відчутно для споживачів, які користуються газовим опаленням. Споживачі, які використовують більшу частину газу взимку, зможуть знизити навантаження на сімейний бюджет. За нашими даними близько третини споживачів сплачують в опалювальний сезон понад 2000 гривень на місяць за спожитий газ. Завдяки, новій системі тарифів, вони зможуть зменшити витрати. Адже частину доставки газу, вони сплачуватимуть впродовж року рівними частинами.

 

Що  буде, якщо споживання гавзу зменшилося?

Якщо споживач використав менше кубів, то й за доставку в наступному календарному році він буде платитиме менше. Тому від обсягів споживання впродовж газового року залежить плата споживача за доставку газу в наступному календарному році.

 

Які терміни оплати за доставку газу?

Послуги з доставки газу необхідно сплачувати в поточному місяці до 20 числа. Якщо розмір плати за доставку газу буде меншим за комісію банку, то споживачеві буде вигідніше сплатити за кілька місяців одразу.

 

Чи треба платити, якщо газом не користуєшся?

На підставі пункту 4 глави 6 розділу VI Кодексу газорозподільних систем, за умови відсутності споживання природного газу побутовим споживачем та /або його об’єктом протягом усього попереднього газового року, річна заявлена потужність споживача (його об’єкта) визначається Оператором ГРМ на рівні планових об’ємів споживання, що розраховується виходячи з групи споживання побутового споживача відповідно до додатка 1 Кодексу.

Якщо газове обладнання не використовується та ви не плануєте цього у майбутньому, то вам варто розглянути можливість припинення розподілу природного газу шляхом механічного від’єднання газових мереж споживача від газорозподільної системи.