Покровчанки одягнули хустки

 

Саме так прекрасна половина міста підтримала флешмоб, оголошений міським музеєм до Всесвітнього Дня Української Хустки. Під хештегом ХусткаПокров дівчатка, пані та панянки виставляли світлини, прикрасивши себе невід’ємним атрибутом національного вбрання. Хустці — оберегу, що супроводжує українку протягом усього життя, музейники присвятили і центральну експозицію закладу.

Червоні, білі, з китицями і без, великі святкові та маленькі буденні — працівники музею зібрали дивовижні експонати, деяким під сто років. Ці хустки зберігаються у родинах Корнійчук, Карандєй, Сударєвих, Алілуєнко, Попових, Сізових і з кожною пов’язана своя історія. Бо більшість — то пам’ять про бабусю, прабабусю, маму, котрі залишили у спадок безцінну річ, що до цього часу несе тепло рідної людини.

Заклад розмістив їх так, аби можна було бачити усе безмежжя кольорів та візерунків, які, до речі, не повторюються. Тут маки й мальви, волошки й калачики і, звичайно ж, геометричні малюнки. Хустка супроводжувала українку протягом усього життя, від народження, з нею пов’язаний весільний обряд і народження дитини, проводи синів до армії, чоловіків на війну і аж до останнього дня, розповідають директор, Тетяна Подольчак і екскурсовод Людмила Карандєй. Колись давно їх вишивали шовком, переважно, геометричним орнаментом, а у 18 столітті увійшов рослинний, котрий бачимо і до сьогодні.

В українській культурі вона відігравала особливу роль, вважалася оберегом, за хусткою визначався і соціальний статус — молода чи заміжня жінка. Коли будували нову хату, то хусткою перев’язували руки майстрам, на хрестинах — кумам і священнику, перед розлукою дівчина дарувала хустку своєму коханому. Саме тому з такою повагою й шаною ставилися наші бабусі до головного убору, берегли його, поділяли за призначенням і вміли по-особливому пов’язувати, бо вони нагадували миті їхнього життя.

У музеї, під час онлайн-екскурсії, розповідають про це, а ще можуть розказати як саме у кожному регіоні України носили хустку. Це демонструють і численні учасники флешмобу, які довели своїми світлинами вишуканість і красу національного вбрання. Яке всім пасує, створюючи неповторний образ.

- Ми дуже раді, що покровчанки і не тільки відгукнулися на наше запрошення та виставили свої фото під хештегом ХусткаПокров. Вдячні відділу культури виконкому, що підтримав нас у такому починанні, - говорять музейники, - дехто навіть писав історію свого головного убору, згадував його першу володарку. Це стало даниною поваги до наших пращурів і нашої історії.

Прес-служба міського голови.