ПОКРОВ ВШАНУВАВ ПАМ’ЯТЬ В’ЯЗНІВ НАЦИСТСЬКИХ КОНЦТАБОРІВ

 

11 квітня світова спільнота відзначає Міжнародний день звільнення в’язнів нацистських концтаборів. Саме цього дня далекого 1945 року в’язні Бухенвальду підняли інтернаціональне повстання проти нацистів. Всього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів. Ця страшна сторінка вписана і в історію нашого міста. Під час Другої світової один з військово-польових таборів діяв у селищі Рудник. Сьогодні живі квіти лягли до меморіалу селища Олександрівка, представники влади, громадськість хвилиною мовчання вшанували пам'ять понад двох тисяч закатованих полонених.

Історія, яку не забути, особливо зараз, коли російські окупанти розгортають фільтраційні табори, катують полонених, серед яких і цивільне населення.

Трагедія нацистських концтаборів є однією з найбільших катастроф 20-го сторіччя. За різними оцінками через це пекло пройшло до 20 мільйонів людей з 30 країн світу, з яких загинуло більше 11 мільйонів.

Для Покрова ця сторінка  - незагоєна рана, з 1520 наших земляків, примусово вивезених до Німеччини, додому повернулося лише 760. Їх залишилися одиниці, хто переніс жах таборів, але не в силах викреслити з пам’яті  пережите. Доля кожного, то сторінки історії війни, їхні свідчення зберігаються у міському народному історико-краєзнавчому музеї ім.М.Занудька, постійнодіючій експозиції, присвяченій окупації краю.

Сьогодні цій даті були присвячені онлайн-заходи закладів культури. Про минуле говорили і в освітніх осередках. Покровчани вшанували пам'ять жертв нацизму та незламність людського духу.

Прес-служба міського голови.