Покров відзначив 50-річчя віднайдення Золотої Пекторалі

 

Півстоліття тому, 21 червня 1971 року, з  кургану Товста Могила було піднято унікальний шедевр стародавнього ювелірного мистецтва – пектораль. Ця історична подія почала новий відлік у дослідженнях Скіфії, який ототожнюють з ім’ям видатного археолога, науковця й поета, Почесного громадянина Покрова – Бориса Мозолевського.

Ім’я Бориса Миколайовича Мозолевського, чиє слово торкалося серця, а наукова праця здійснила революцію в археології – живе серед покровчан. Він був постаттю, та головне, він був Людиною. Сотні спогадів зберігають пам’ять про дивовижну особистість – Бориса Мозолевського, чиї визначальні життєві віхи пройшли у гірницькому краї, поруч з покровчанами, котрі до останньої миті залишались його друзями. Тож кожного червня місто згадує того, хто відчув поклик загадкової Герри - симфонію золотої пекторалі.

- Це та велика спадщина, яку ми повинні зберігати, пам’ятаючи про видатну людину, Почесного громадянина Бориса Миколайовича Мозолевського, - зазначає міський голова Олександр Шаповал.

Цьогоріч вітання покровчанам, які бережуть пам’ять, адресували з усіх куточків України. Вітальну адресу зі словами привітань та вдячності передав народний депутат Денис Герман.

50-річчя річчя віднайдення символу України для Покрова пройшло з іще однією непересічною подією, презентацією фільму «Легенди скіфського степу». Мешканці міста стали першими глядачами картини. Аби розповісти про її створення, до міста завітали ті, хто втілив цю ідею у життя: члени ГО «Жінки плюс», Вікторія Климович та Ірина Чигрин, представники Дніпропетровської обласної ради, Юлія Песчанська, директорка Дніпропетровського національного історичного музею ім.Яворницького, її заступник з наукової роботи Валерія Лавренко, Станіслав Пивонос, журналіст 9 телеканалу, науковці музею, члени КП Представництво Придніпров’я.

Розповідаючи про роботу, де за основу було взято історичне підгрунтя, наукові дослідження Скіфії, вони говорили про важливість вивчення минувщини, збереження цієї спадщини. Зазначали, що не випадково презентують фільм першим у Покрові, де було знайдено Пектораль і який вважають перлиною Дніпропетровщини, до якої прокладено одну з туристичних стежок. Перегляд фільму завершився обміном думками з освітянами, істориками, працівниками культури, серед яких були і викладачі Нікополя.

Картину передали  нашому місту для використання у роботі. Про видатного Бориса Мозолевського, його спадщину, говорили не лише під час перегляду. Гості відвідали парк, який носить його ім’я, поклали квіти до пам’ятного знаку, побували у міському народному історико-краєзнавчому музеї ім.Занудька, де ознайомилися з постійнодіючою експозицією. В ній зібрані експонати з археологічних експедицій Бориса Мозолевського, що тривали на території нашого міста, Нікопольщини, спогади та свідчення очевидців.

- Ваше місто вразило затишком, воно доглянуте, мов улюблене дитя. Ви маєте перевагу перед великими містами, бо саме тут зберігаються традиції, які потім поширюємо, говорячи про свою ідентичність, - зазначала Юлія Песчанська, директорка Дніпропетровського національного історичного музею ім.Яворницького, - тішить ентузіазм музейних працівників, які закохані у свою справу. Приємно, що ми принесли їм подарунок свою роботу – фільм. Сподіваємся, наша співпраця не закінчиться, таких подарунків від науковців буде більше, кожен проект, пов’язаний зі скіфами, будемо намагатись презентувати разом з покровчанами. Вам пощастило жити на цій землі, є що показати міжнародному, внутрішньонаціональному туристу. Це історія, яку варто розвивати у туристичній галузі.

Покров зберігає цю історію, про що говорила начальник відділу культури Тетяна Сударєва. У ці червневі дні Бориса Мозолевського згадували на вечорі-зустрічі у клубі Перевізьких Хуторів. Старожили Іван Лісовий та Леонід Чепінський, що особисто знали археолога, розповідали про нього, як про людину, віддану своїй справі та своїй землі.

Тематичні заходи пройшли в усіх закладах культури, клубних осередках старостинського округу , а в Будинку культури Шолохового створювали копії пекторалі на творчому майстер-класі. Цикл музейних екскурсій привернув увагу як містян, так і гостей Покрова. Скіфія, яку відкрив світові й нашому місту Борис Мозолевський, цікавить, спонукає до вивчення, а його літературна спадщина, за словами бібліотекарів, є одними з топових видань. Бо кожне його слово продовжує лунати пророцтвом, його поезії про те, що хвилює і коли ми згадуємо про Бориса Миколайовича Мозолевського, ми цитуємо його рядки: «Душу спалити треба, як хочеш когось зігріть.»

Прес-служба міського голова.