Підсумки 2019 року: Соціальна сфера

Соціальна підтримка незахищених верств населення — питання, котрому у Покрові приділяється особлива увага. Як підкреслив міський голова Олександр Шаповал, у минулому році 42, 5% населення міста, а це 18328 осіб, було охоплено соціальним захистом. Бюджет Покрова мав конкретно виражену соціальну спрямованість. Близько 3,4 мільйони гривень було спрямовано на виконання Комплексної програми соціального захисту населення територіальної громади, що майже вдвічі більше ніж у попередньому році.

Кошти використано на вдосконалення та посилення рівня соціального захисту, передусім вразливих верств населення. У минулому році вперше запроваджено щомісячну адресну допомогу ветеранам ІІ Світової війни. Відповідно до Закону України «Про соціальний захист ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» за рахунок коштів державного бюджету 272 учасники антитерористичної операції отримали щорічну разову грошову допомогу. Станом на 2019 рік у місті обліковувалося 272 учасники антитерористичної операції, з них на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі пільговиків перебувало 254 особи, які користуються 75-відсотковою пільгою зі сплати житлово-комунальних послуг.

З метою реалізації державної бюджетної програми, проведено навчання учасників АТО за спеціальністю водій автотранспортних засобів.

За рахунок коштів міського бюджету у 2019 році 212 осіб з числа учасників бойових дій АТО/ООС отримали разову матеріальну допомогу, 8 членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції забезпечуються щомісячною адресною грошовою допомогою, 6 сімей загиблих учасників антитерористичної операції додатковою 50-відсотковою знижкою з оплати житлово-комунальних послуг.

Фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги - виплачувалися компенсації та інше. Було придбано мобільні телефони з програмою невізуального екранного доступу та супутниковою навігацією для осіб з вадами зору. Окремим категоріям оплачувалися послуги зв'язку.У будинку сімейного типу, де виховується дев'ятеро дітей, замінено прилад індивідуального опалення.

У зв'язку з приєднанням Шолохівського старостинського округу розширилися повноваження у сфері соціального захисту населення. Для здійснення перевезення пільгової категорії громадян продовжено пільговий маршрут 1-А до Шолохового та Базавлука. Забезпечено відшкодування з міського бюджету за перевезення пільгової категорії громадян залізничним транспортом.

Налагоджено роботу з призначення різного виду соціальної допомоги за єдиною технологією та за спрощеною системою житлових субсидій. В опалювальний період субсидіями користувалися понад 5 тисяч домогосподарств міста. Більш як 1,4 тисяч отримували пільги і майже 3 тисячі — державні допомоги. Усі соціальні виплати за звітний рік виплачені у повному обсязі.

У 2019 році в роботу УП та СЗН впроваджено програмний продукт “Реєстр справ”, що дає можливість в електронному вигляді формувати заяви та декларації, скоротивши час прийому громадян. Мобільним соціальним офісом проведено 15 виїзних засідань, консультаціями охоплено близько 1200 осіб. Мобільною бригадою соціально-психологічної допомоги, що діє при управлінні праці, надано допомогу 72 особам, які постраждали від домашнього насильства.

Прес-служба міського голови.