Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє.

пам'ять. відповідальність. майбутнє.. Зображення 1

Проблеми і потреби літніх людей, які постраждали від націонал-соціалізму у роки Другої світової війни, стали предметом обговорення за круглим столом «Минуле і майбутнє», що відбувся у місті 18 жовтня.


Захід пройшов за підтримки Німецького Федерального фонду «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє.» та їхніх представників у місті - благодійного фонду «Вікторія» на базі професійно-технічного училища.
Учасники засідання – представники влади, установ, організацій міста, волонтери , які опікуються літніми людьми та причетні до реалізації проекту німецьких партнерів «Покращення якості життя літніх людей м. Покрова, що постраждали від націонал-соціалізму».
Важливою складовою проекту є створення молодіжних волонтерських груп з метою залучення їх до діалогу поколінь та допомоги в побуті. Активно співпрацює з проектом учнівська молодь професійно-технічного училища. Директор навчального закладу Наталія Дяченко розповіла про роботу в даному напрямку. Зазначалося, що живе спілкування між поколіннями, є взаємно корисним. Люди, які пережили лихоліття війни, відчувають свою потрібність, мають можливість передати живу пам'ять про трагічне минуле, що так не здатні відтворити жодні літературні джерела. Для учнів це безцінний досвід, який допомагає налагодженню порозуміння з людьми поважного віку, а у глобальному сенсі – вчить, застерігає, сприяє миру і стабільності у нашій державі.
Аліна Каратаєва, начальник загального відділу УП та СЗН поінформувала про організацію соціального захисту населення в’язнів – жертв нацизму, а директор територіального центру Наталія Даниленко - про соціальний супровід згідно державних стандартів.
Представник БО «Вікторія» Олена Люцедай розповіла про діяльність німецького фонду «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє» та про проекти, фінансовані ним, цільовою групою яких є колишні жертви націонал-соціалізму.
Також прозвучала інформація про кількісні та якісні показники реалізації проекту «Покращення якості життя літніх людей м. Покров, що постраждали від націонал-соціалізму…», що було проілюстровано слайд-шоу фотозвітом «Вікторії». Це надання соціально-побутових послуг на дому, гурткова та клубна робота, навчання для волонтерів і родичів маломобільних літніх людей, організація груп взаємодопомоги, святкових і пам’ятних заходів, які проводяться у новому приміщенні, що надала міська влада.
Голова спілки малолітніх в’язнів концтаборів Алла Шевченко доповнила сказане, поділившись враженнями про екскурсії, розважальні заходи, традиції, які згуртували їхній осередок, а також підкреслила, наскільки таке спілкування є важливим для членів організації.

Голова фонду Олександр Волков дякував за сприяння у роботі міській владі, адміністрації училища, юним-волонтерам, усім соціальним партнерам проекту. Говорячи про подальші кроки, зазначалося, що налагоджується співпраця з Українським центром політичних досліджень, організацією, що допоможе розширити коло учасників проекту, аби надавати допомогу не лише жертвам нацизму – колишнім малолітнім в’язням концтаборів, а й іншим категоріям.
Резюмуючи сказане за круглим столом, радник міського голови з соціальних питань людей похилого віку  Василина Лінська підкреслила важливість таких кроків. Адже категорія «діти війни» заслуговують на більшу увагу, бо не менш постраждала на своїй території. Пережили окупацію, обстріли,на очах малолітніх відбувалися жахливі події.
На завершення роботи круглого столу, учасниками прийнято резолюцію, що передбачає продовження соціальної, культурно-просвітницької діяльності, сприяння усім формам історико - просвітницької роботи спрямованої на виховання молоді, інших важливих аспектів та закликали суспільство до небайдужого ставлення до літніх людей.
Прес-служба міського голови.

пам'ять. відповідальність. майбутнє.. Зображення 2