Обговорювали ситуацію із соціально небезпечними захворюваннями


16 грудня під керівництвом заступника міського голови Наталії Бондаренко відбулося чергове засідання координаційної ради з питань протидії туберкульозу, ВІЛ-інфекції/ СНІДу. Фахівці соціальної сфери, медицини, освіти, правоохоронних органів обговорювали ситуацію із соціально-небезпечними захворюваннями у місті та напрацьовували заходи, спрямовані на запобігання їх поширення. Лише те, що у місті цій темі надають публічності, уже є позитивною динамікою. При цьому зусилля міської влади спрямовані на консолідацію усіх сторін, які можуть вплинути на покращення загального стану з небезпечними інфекційними захворюваннями.


Про епідемічну ситуацію з туберкульозу та хід виконання міської програми «Протидія розповсюдження інфекційних соціально-небезпечних хвороб на 2015-2020 роки» за 9 місяців поточного року розповіла головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Валентина Ліснича. Зокрема зазначалося, що епідситуація з туберкульозу стабілізувалася і за останні чотири роки має тенденцію до зниження, хоча рівень захворюваності залишається більшим за середній по області. На 18% знизилася захворюваність на усі форми туберкульозу, хворих серед дітей і підлітків та занедбаних випадків туберкульозу не зареєстровано. На обліку знаходиться 52 вогнища, з них активних - 27. Серед захворілих на туберкульоз 43,5% хворих на ВІЛ-інфекцію. У рамках Програми «Протидія розповсюдження…», на придбання туберкуліну, рентгенплівки, дезінфекційних засобів та для індивідуального захисту з міського бюджету профінансовано 55 тисяч гривень.
Яка ситуація у місті з ВІЛ/СНІДом в рамках вищезгаданої програми за аналогічний період поінформував зібрання лікар-інфекціоніст кабінету «Довіра» Юрій Михайлов. За 9 місяців виявлено ВІЛ-позитивних 34 особи. У цьому беруть участь усі лікарі, як стаціонарної, так і поліклінічної служби. Значну допомогу у виявленні ВІЧ-позитивних, постановці їх на «Д» облік і призначення АРТ також надають благодійні організації «Древо життя» та «Енергія життя плюс».
Детально проаналізувавши ситуацію з туберкульозом та ВІЛ/СНІДом, комісією було окреслено широке коло питань, спрямованих на протидію поширення цим інфекційним захворюванням. Зазначалося, що шляхи подолання даної проблеми у великій мірі залежать від узгодженості усіх структур, які задіяні у реалізації міських та загальнодержавних програм, направлених на боротьбу з розповсюдженням соціально небезпечних інфекційних захворювань.
Прес-служба міського голови.