Обережно, ботулізм!

Щороку в нашій області реєструються випадки захворювання на ботулізм: 2017 рік – зареєстровано 6 осіб, які захворіли на ботулізм; 2018 рік – захворіло 4 особи; 2019 – 10 випадків, зокрема 1 летальний; 2020 рік – 2 випадки. Усі випадки пов’язані із вживанням риби, в тому числі виготовленої у домашніх умовах.

З початку 2021 року в м. Нікополі також зареєстрований 1 випадок захворювання на ботулізм, захворіла жінка 1999 р.н. (22 роки). Випадок захворювання пов’язаний із вживанням риби в’яленої – солена плотва, придбана в торгівельному павільйоні роздрібної торгівлі харчовими продуктами. Ідентифікувати виробника зазначеної продукції не було можливо, маркування відсутнє.

Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою та її смертельним токсином, що містяться в неправильно приготованих і збережених овочевих, грибних, м’ясних та рибних консервах, копчених, в’ялених м’ясних і рибних виробах.

Майже всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишківника тварин, можуть містити спори збудника ботулізму. Ковбасні вироби та в`ялена риба забруднюються від погано вичищених кишок, забруднених рук або недостатньо вимитого посуду та інвентарю. Забруднення овочів, грибів, фруктів, при їх консервуванні у домашніх умовах, може виникнути при недотриманні правил їх миття та термообробки.

Зі спор в безкисневих умовах (в герметично закритих банках консервів, у товщі шматка в’яленої або копченої риби, шинки, ковбаси) утворюється вегетативна форма – ботуліністична паличка, які розмножуються та виробляють смертельну отруту - нейротоксин. Токсин потрапляє з їжею в шлунково-кишковий тракт, де всмоктується в кров і розноситься до нервових клітин.

Інкубаційний період захворювання триває від 4-х годин до 14-ти днів. Хвороба починається гостро: нудота, блювання, пронос, біль у животі. У подальшому розвивається характерна неврологічна симптоматика: «туман» або «сітка» перед очима, роздвоєність контурів предметів, опущення повік, порушення ковтання та мови, осиплість голосу, м’язова слабкість, далі виникає гостра дихальна недостатність та зупинка дихання.

При виявленні перших ознак захворювання не займайтеся самолікуванням, а терміново звертайтеся за медичною допомогою.

Для уникнення захворювання на ботулізм необхідно пам’ятати наступне:

- не купувати продукцію домашнього виготовлення: фруктових, овочевих, м`ясних та рибних консервів; солоної, в’яленої та копченої риби; в’яленого та сирокопченого м’яса, ковбаси тощо;

- при купівлі готової рибної продукції та консервів промислового виробництва, звертати увагу на цілісність упаковки, зовнішній вигляд, терміни придатності та вимагати надання супровідних документів, які підтверджують безпечність та якість продукції;

- під час виготовлення домашньої продукції ретельно стерилізуйте посуд, спеції та саму продукцію, очищайте сировину від забруднень. В домашніх умовах фрукти та овочі можна заготовляти тільки шляхом маринування або соління у відкритій для доступу повітря тарі. Консервування їх може здійснюватися лише шляхом стерилізації.

Виконання зазначених заходів вбереже вас та ваших рідних від небезпечного захворювання на ботулізм!

Держпродспоживслужба вкотре нагадує про небезпеку вживання нечищеної риби, особливо виготовленої у домашніх умовах та придбаної на стихійних ринках!