На сесії міської ради

на сесії міської ради. Зображення 127 серпня відбулося перше пленарне засідання чергової 36 сесії Покровської міської ради. 
Основним слухалося питання про хід реалізації Програми сприяння утримання багатоквартирних будинків та підтримки функціонування ОСББ у Покрові.

Доповідач з даного питання - заступник міського голови Олександр Чистяков нагадав, що згідно законодавства, управління багатоквартирним будинком належить його співвласникам, тобто власникам квартир та нежитлових приміщень. Співвласники можуть передати функції з управління будинку управителю або залишити за собою, створивши ОСББ. Якщо протягом одного року з дня набрання чинності Закону співвласники не об’єдналися, то управління в такому будинку здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради.
На території Покрова розташовано 328 багатоквартирних будинків, 16% з них об’єдналися в ОСББ. За результатом конкурсу, від серпня минулого року управителем решти багатоквартирних будинків визначено ТОВ "Універсал-Сервіс ЛТД". Нині і частина ОСББ уклала договори на управління будинків з новоствореною управляючою компанією.
Близько 80% багатоквартирних будинків міста збудовані до 80-го року минулого століття, понад 60% житлового фонду потребує проведення капітального ремонту, зокрема покрівель, огороджуючих конструкцій, інженерного обладнання, благоустрою.
Попереднім балансоутримувачем з певною періодичністю мали б проводитися ремонти, проте у нашому , як і в більшості міст Україні, вони не здійснювалися в необхідних обсягах та на достатньому рівні.
Система управління та функціонування ЖЕО, яка збереглася на підприємстві ще з радянських часів, була недосконалою. Хронічна збитковість, нестача коштів через заборгованість населення, наявність податкового боргу близько 10 мільйонів. Боргові зобов'язання минулих років гасилися коштами абонплати поточних періодів, що унеможливлювало якісне надання послуг та призводило до нових боргів і необхідності постійної фінансової підтримки з міського бюджету.
Наразі стан житлового сектору міста потребує додаткової уваги, сучасного та ефективного управління.
Необхідність прийняття міської Програми сприяння утримання багатоквартирних будинків та підтримки функціонування ОСББ обгрунтована потребою в ефективному управлінні майном багатоквартирних будинків, забезпеченні їх надійності та безпечної експлуатації. Програма розроблена з урахуванням вимог законодавства України, яке регламентує порядок функціонування галузі житлово-комунального господарства.
Нові підходи дозволили економно та раціонально використовувати бюджетні кошти, що надало можливість додатково фінансувати інші напрямки житлово-комунального господарства міста. Зокрема спрямувати їх на капітальні ремонти м‘яких та шиферних покрівель, вимощень житлових будинків, поточні ремонти внутрішньоквартальних доріг та тротуарів.
Окремо Олександр Чистяков відзначив, що за рахунок раціонального витрачання коштів, отриманих у вигляді квартплати, ТОВ "Універсал-Сервіс ЛТД" вдалося зосередити увагу на вирішенні значного переліку проблемних питань, які накопичилися за попередні роки.
Фінансування заходів з ремонту багатоквартирних будинків, які перебувають на обслуговуванні "Універсал-Сервіс ЛТД" відбувається в межах кошторисних призначень міського бюджету. Крім того, на 2018 рік рішенням сесії  в рамках Програми передбачено фінансування будинків, які входять до складу ОСББ. Список черговості їх ремонту формується згідно порядку надходження заяв. Також міською Програмою передбачається фінансування та співфінансування проектів на модернізацію та заходи з енергозбереження у житлових будинках ОСББ, в тому числі часткове погашення кредитних зобов’язань або відшкодування відсотків по кредитах.
На території міста здійснюються й інші заходи збереження та раціонального використання майна будинків. Вони стосуються врегулювання доступу власників комерційних мереж для встановлення телекомунікацій та обладнання, здійснюється обстеження квартир, що належать територіальній громаді міста, на предмет їх належного утримання. Проводяться заходи з інформаційно-консультаційної підтримки щодо питань утримання та експлуатації будинків, створення та функціонування ОСББ. Виконавчим комітетом на постійній основі надаються консультації керівникам ОСББ у вирішенні питань управління будинками, вивченні законодавчої бази.
Резюмуючи, доповідач зазначив, що реформування сфери утримання житлового фонду на засадах підприємництва та конкуренції, забезпечення її ефективної експлуатації, підвищення якості надання послуг утримання житлових будинків є вимогою часу та має перспективу для розвитку.
Заслухавши звіт, депутати взяли його до відома та прийняли відповідне рішення.
В ході розгляду питань черги денної, було розглянуто лист Шолохівського сільського голови та враховуючи рішення сесії сільської ради, депутати одноголосно проголосували за згоду на добровільне приєднання Шолохівської територіальної громади до територіальної громади Покрова.
Всього на першому пленарному засіданні було розглянуто 23 питання.
Прес-служба міського голови.