НА СЕСІЇ МІСЬКОЇ РАДИ

на сесії міської ради. Зображення 1

29 вересня відбулося чергове засідання 25 сесії Покровської міської ради. Порядком денним передбачалося розгляд 17 проектів рішень, ще кілька позачергових питань додалося в процесі роботи сесії.
ПОЗА ЧЕРГОЮ
Так, міський голова звернувся до депутатів із пропозицією  присвоїти звання Почесного громадянина Олександру Казаріну – педагогу, який веде серйозну роботу з патріотичного виховання молоді, є автором методичного курсу "Захисник Вітчизни", незмінний лідер туристичного клубу "Перевал" та Миколі Голубу - керівнику колективної радіостанції при Будинку творчості, що є володарем Кубку України, лідером серед вітчизняних команд та рейтинговим учасником міжнародних та всесвітніх змагань.

 


Також Олександр Шаповал запропонував внести доповнення до проекту рішення про зміни до бюджету, додавши пункт про виділення з резервного фонду по 1000 гривень для 229 учасників АТО з нагоди Дня захисника України, який відзначатимемо 14 жовтня.
ОСВІТА МІСТА
В якості основного, на засіданні розглядали питання про розвиток освіти міста у 2016-2017 навчальному році та пріоритетні напрямки діяльності закладів освіти на 2017-2018 навчальний рік.
Аналізуючи підсумки минулого навчального року, начальник управління освіти Галина Рубаха зазначила, що спільними зусиллями вдалося забезпечити не лише стабільну роботу освітянської галузі, а й зробити реальні кроки щодо модернізації багатьох освітніх ланок.
ДОШКІЛЛЯ
Зокрема вихованням у дитячих садках та дошкільних підрозділах навчально - виховних комплексів охоплено 97% дітей міста віком від 3-х до 6-ти років. Наразі у 85 дошкільних групах навчається 1476 дітей.
Зарахування до ДНЗ здійснюється у відповідності до електронної черги. Оновлюється зміст, форми і методи навчання дошкільнят, їх додатково вчать комп’ютерній грамоті, англійській мові, хореографії, грі в шашки тощо. Предметом гордості дошкільної освіти міста є створення розвивально-предметно-ігрового середовища для дітей та успішне впровадження інноваційних педагогічних технологій. Галина Петрівна перерахувала досягнення та перемоги колективів дошкільних закладів у конкурсах та номінаціях різних рівнів.
ІНКЛЮЗІЯ
В освітньому середовищі міста впроваджено інтегровану та інклюзивну моделі навчання, освітні заклади відвідують 76 дітей з інвалідністю. Для дітей з особливими потребами передбачені різні форми навчання - очна, з повним та короткотривалим перебуванням, класно-урочна система, індивідуальна. В поточному році 7 учнів мають змогу навчатися за інклюзивною формою навчання.
Для майже трьохсот дошкільнят, які потребують корекції, організовано стабільну діяльність 21 групи компенсуючого типу з гнучким режимом роботи. У спеціально обладнаних психологічних, логопедичних та дефектологічних кабінетах корекційні педагоги надають допомогу дітям із порушенням зору, мови, опорно-рухового апарату, психологічного розвитку та з малими і затухаючими формами туберкульозу у ДНЗ № 5,11, 13, 18, 21 та 22. У минулому році до кількості груп компенсуючого типу додалася фізкультурно- оздоровча - для дітей, що мають проблеми у розвитку мовлення.
ДОСЯГНЕННЯ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ ЗАКЛАДІВ
За підсумками ЗНО минулого навчального року, серед 558 шкіл області, чотири навчальні заклади міста ввійшли до першої сотні. НВК №2, СЗШ№6, СЗШ №9 та СЗШ №2. Заклади освіти є активними учасниками експериментальної діяльності обласного рівня. У п’ятій школі впроваджується проект по STEM – освіті, а в другій - "Інтелект України".
За результатами участі наших учнів на обласному етапі Всеукраїнських олімпіад із базових дисциплін маємо 16 призових місць.
На Всеукраїнських змаганнях "Старти надій" традиційно Дніпропетровщину представляють школярі нашого міста - команда ліцею, яка ввійшла до десятки найсильніших в Україні.
ПОЗАШКІЛЬНА РОБОТА
Широка мережа гуртків та груп Будинку творчості дітей та юнацтва дозволяє залучити якнайбільше дітей до позашкільної діяльності та сприяє творчому розвитку обдарованих дітей. Цьогоріч на базі ДЮСШ працює 45 груп різного спрямування для 657 вихованців. Нововведенням є відкриття відділення таїландського боксу.
За підсумками минулого навчального року, високі досягнення на Всеукраїнському рівні має команда юних авіамоделістів, що завоювала призові місця на Кубку України. Високий рейтинг у міжнародних змаганнях належить команді колективної радіостанції, вона ж вважається однією із кращих в Україні. Підтримці високої результативності учасників посприяв міський голова, придбавши необхідне технічне оснащення.
Вагомі перемоги на облесному рівні мають вихованці гуртка комп’ютерної графіки "Спрайт", юні літератори та команда юних авіамоделістів.
У минулому навчальному році 1337 вихованці Дитячо-юнацької спортивної школи, яка нещодавно відзначила піввіковий ювілей, взяли участь у 79 змаганнях різних рангів, завоювавши майже 400 призових місць. За цей період підготовлено 2 майстри спорту та 11 КМС.
ОЗДОРОВЛЕННЯ
Минулого літа, в умовах 14 - денної зміни, оздоровленням та повноцінним збалансованим харчуванням було охоплено 100% дітей пільгових категорій. На базі освітніх закладів міста функціонувало 10 дитячих закладів відпочинку – таборів із денним перебуванням. Для організації дворазового харчування, згідно затвердженого двотижневого меню, з місцевого бюджету було використано 205 тисяч гривень.
Під час оздоровлення, адміністрацією гірничозбагачувального комбінату було надано можливість оздоровлення дітей у басейні "Дельфін" та у оздоровчому таборі ім. Тарана.
ПРІОРИТЕТИ 2017-2018 НАВЧАЛЬНОГО РОКУ
З 1 вересня до занять приступило 3554 дитини, а це 144 класи, середня наповнюваність яких складає 25,3.
Пріоритетним напрямком сьогодення є соціалізація дітей із особливими потребами, для чого у місті створені усі необхідні умови. Покров увійшов до трійки лідерів міст Дніпропетровської області, де успішно реалізується державна політика у сфері захисту дітей, зокрема у галузі інклюзивної освіти. До початку навчального року на баз СЗШ №6 облаштовано приміщення класу (медіотеки) в рамках соціальної  ініціативи  Марини  Порошенко, а в СЗШ №9, за сприяння Олександра Шаповала - ігрову кімнату та закуплено художню літературу для вихованців шостої школи.
У минулому році у місті створено Ресурсний центр як осередок фахової допомоги дітям, консультативно-інформаційної підтримки батьків та педагогів. Покровський осередок буде обслуговувати і Нікопольський район, а це майже 7 тисяч дітей.
З 1 вересня усі діти в освітніх закладів отримують якісне збалансоване харчування. Для учнів 1-4 класів за розпорядженням міського голови продовжено безкоштовне харчування, вартість сніданків збільшена. Загалом на харчування дітей передбачено у міському бюджеті 4 мільйони 275 тисяч гривень.
До початку навчального року діти – сироти на 100% забезпечені шкільною та спортивною формою, продовжено підвіз до закладів учнів (Гірницьке, П.Хутори).
У місті впроваджується сервіс "Свідома благодійність", яка дає можливість через систему EduPay освітнім закладам прозоро залучати благодійні кошти, автоматично сповіщаючи батьків про потреби та надаючи звіти про витрати.
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
За рахунок коштів міського бюджету , а це понад 5 мільйонів, виконано значний обсяг робіт з підготовки навчальних закладів до нового навчального року та осінньо-зимового періоду.
Здійснено капітальний ремонт покрівель ДНЗ № 13, 16, 21, НВК№1, СЗШ №9.

 

Виготовлено проект "Капітальний ремонт системи опалення 2 корпусу НВК№1, проект "Будівництво відкритих спортивних споруд на території КЗ "Загальноосвітній ліцей".

Уперше за останні 20 років проведено гідравлічні випробування та промивку систем опалення закладів освіти.

Придбано меблі, обладнання, електронні пристрої для дітей з особливими потребами.
У кінці вересня відбулися відкриті торги на будівництво прибудови до СЗШ №2. Будуються твердопаливні котельні для обігріву закладів 35-36 мікрорайонів та ДНЗ №13, СЗШ №6. Вирішено й інші господарчі питання та здійснено ряд заходів по забезпеченню життєдіяльності навчальних закладів.
Завершуючи виступ, начальник управління освіти подякувала міському голові, його заступникам та багатьом депутатам за зусилля, направлені на забезпечення потреб освітянської сфери.
Депутати взяли доповідь до відома і затвердили відповідний проект рішення.
У РІЗНОМУ
Серед питань, що ухвалили на засіданні 25-ї сесії, знаковим було рішення про визначення та формування земельної ділянки в районі вулиці Івана Малки.  Як прокоментував міський голова, у наступному році там має розпочатися будівництво дитячого садка для потреб жителів Рудника.
Також було затверджено Порядок для отримання благодійних внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами. Депутатами було прийнято ряд інших рішень, що стосувалися земельних, комунальних та інших питань.
Прес-служба міського голови.