На сесії міської ради

на сесії міської ради. Зображення 1

30 серпня відбулося чергове засідання 24 сесії Покровської міської ради.

 


Черга денна передбачала розгляд 26 питань, яким передувала інформація керівника Нікопольської місцевої прокуратури Сергія Сідорова про результати діяльності прокуратури за І півріччя. В якості організаційного питання, народні обранці заслухали постанову Покровської міської виборчої комісії щодо змін у складі депутатського корпусу, згідно якої депутатські лави поповнила Алла Тарасенко.

 

ЗА ПРОЗОРІСТЬ І ПУБЛІЧНІСТЬ

Перш ніж перейти до розгляду проектів рішень, депутати підтримали пропозицію міського голови Олександра Шаповала - внести до черги денної питання про введення в дію сервісу для обслуговування і контролю освітніх платежів EduPay бюджетними установами і закладами освіти для потреб їх фінансування.
На переконання міського голови, заборона збору будь-яких готівкових внесків бюджетними установами і закладами освіти та здійснення їх виключно через онлайн-сервіс, внесе прозорість у використання батьківських коштів, посилить контроль за цільовим використанням благодійних платежів та запобігатиме корупційним діям з боку посадових осіб.
На публічності та прозорості наголошував Олександр Шаповал коментуючи й ряд інших проектів рішень, які були винесені на розгляд пленарного засідання. Серед них – про затвердження нової редакції порядку продажу комунального майна, щодо якого прийнято рішення про списання. Відтепер, аби реалізувати списане майно недостатньо буде рішення комісії, створеної на підприємстві. Продаж здійснюватиметься після дотримання певних процедур, виключно через публічні торги з використанням електронної торгової системи ProZoro.
Розширенню прямої участі мешканців Покрова у вирішенні питань місцевого значення, сприятиме введення сервісу електронних петицій – особливої форми колективного звернення. Сесією було затверджено положення про порядок подання та розгляду електронних петицій, адресованих Покровській міській раді та виконавчим органам.
Також підтримку набув проект рішення про приєднання до Європейської ініціативи "Мери за економічне зростання", що передбачає перспективи прискорення стійкого та інклюзивного місцевого економічного розвитку та можливості участі в конкурсах на отримання грантів.
Закладаючи підґрунтя для довгострокових перспектив, у сесійній залі підтримали продовження якісних перетворень міського середовища, котрі інтенсивно тривають останні півтора року. Було надано дозвіл на передачу проектно-кошторисної документації до департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Дніпропетровської облдержадміністрації щодо реконструкції Дендропарку та парку Гірників, що на Руднику.
А щоб зберегти в належному стані об’єкти, які вже охоплені реконструкцією, ухвалили рішення про перевезення великовагових вантажів колісними транспортними засобами по дорогах міста Покров, котре передбачає обмеження руху для автомобілів, загальна маса перевищує 24 тони і завантаженість на вісь – 7 тон. Виняток зробили лише для технологічного транспорту гірничозбагачувального комбінату.

ОХОРОНА ДИТИНСТВА

Основним на сесії слухалося питання про хід реалізації державної політики у сфері охорони дитинства.
Заступник міського голови Наталія Бондаренко детально охарактеризувала діяльність суб’єктів соціальної роботи у місті Покров – служби у справах дітей, управління праці та соціального захисту населення, Центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді, управління освіти та медичних закладів. Говорячи про конкретні цифри, було зазначено, що у місті 2852 родини з дітьми охоплено державними соціальними допомогами. У місті обліковується 217 багатодітних сімей, у яких виховується 709 дітей. 112 багатодітних сімей користуються 50% пільгою на сплату за житлово-комунальні послуги, 73% обрали інший вид допомог.
У 2017 році загальна чисельність дітей шкільного віку за статистичними даними складає 3044 дитини. У дошкільних навчальних закладах виховується 1117 дітей, із них 814 належать до пільгової категорії, для яких у міському бюджеті передбачені кошти для безкоштовного харчування. На 50% звільнені від оплати за харчування діти із сімей, постраждалих від аварії на ЧАЕС. У шкільних та дошкільних навчальних закладах забезпечено повноцінне раціональне та збалансоване харчування, при цьому вартість одного дня харчування дитини збереглася на рівні минулого року. Загальна сума коштів, виділених із місцевого бюджету для харчування дітей пільгових категорій та учнів 1-4 класів складає 1 мільйон 880 тисяч. Також із місцевого бюджету виділено 100 тисяч гривень на забезпечення шкільною та спортивною формою дітей-сиріт та під опікою.
Одним із критеріїв стану захисту прав дитини є чисельність дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У Покрові на первинному обліку служби перебуває 136 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Всі вони влаштовані до сімейних форм виховання, жодної дитини з нашого міста не направлено до інтернатних закладів. Службою у справах дітей здійснюється системний контроль за умовами утримання, навчання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в сім’ях опікунів та піклувальників, прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, шляхом відвідування та обстеження умов проживання.
Освітні заклади міста відвідують 76 дітей з інвалідністю, серед яких 63 учні шкільного віку та 13 дошкільного. З метою залучення дітей з особливими освітніми потребами у загальноосвітній простір передбачені різні форми їх навчання, виховання, зокрема – очна з повним та короткотривалим перебуванням, за класно - урочною системою та індивідуальною формою навчання. Також створені належні умови для навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами, а влітку обладнано приміщення класу (медіатеки) на базі середньої школи № 6, на що виділено державну субвенцію в розмірі 375 тисяч гривень.
Заслухавши повну інформацію про системну діяльність, щодо забезпечення у Покрові належних умов для охорони здоров’я, навчання, виховання, фізичного, психічного, соціального, духовного та інтелектуального розвитку дітей, їх соціально-психологічної адаптації та активної життєдіяльності в місті, депутати прийняли відповідне рішення.
Прес-служба міського голови.