На комунальному роздоріжжі


Зовсім небагато часу залишилося Покровцям аби визначитися з формою управління свого житлового фонду. Уже 1 липня вступлять у силу норми Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», які остаточно поставить крапку у житлово-комунальній моделі, коли будинки належали державі, а їх мешканці володіли лише квадратними метрами.


Усі власники квартир тепер будуть вважатися співвласниками будинку - його приміщень, технічних мереж та обладнання а також земельної ділянки, на якій він знаходиться і самі вирішуватимуть питання його обслуговування.
Закон пропонує на вибір кілька варіантів утримання багатоквартирного будинку.

Перший – коли мешканці конкретного будинку є активними і створюють об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Вони обирають голову, який і займається питаннями утримання будинку.
Другий – мешканці не створюють ОСББ, а на загальних зборах вирішують питання передачі функції обслуговування управителю або управляючій компанії, уклавши відповідний договір.
І третій – коли через пасивність мешканці не скористаються вищезгаданими варіантами, то за законом органи місцевого самоврядування мають провести конкурс і за його результатами визначити управителя для будинку. Треба розуміти, що це вимушений захід для того, аби будинок не залишився без належного догляду.
Судячи з того, що на заклик до самоорганізації відгукнулися і звернулися до міськвиконкому мешканці лише одного будинку, основною формою управління багатоквартирними будинками, принаймні на перших порах, стане третій варіант. Проте законом передбачається, що власники у будь-який момент можуть зібратися та ухвалити рішення про заміну управителя. Треба лише дочекатися завершення встановленого мінімального терміну для роботи управителя – 1 рік. Якщо ж за один місяць до закінчення зазначеного терміну жодна зі сторін не повідомляє письмово іншу про відмову від договору, він вважатиметься продовженим на наступний однорічний термін. Якщо ж управитель не надав послуги чи їх якість не відповідатиме умовам договору, то його можна буде розірвати достроково. Така процедура передбачена законом, котрий у достатній мірі захищає права власників, за якими останнє слово.
Відносини власників багатоквартирного будинку з управителем регулюються укладанням договору, умови якого мають відповідати типовому договору. Рішення про залучення управителя та про його вибір ухвалюється власниками будинку на загальних зборах. Договір з управителем від імені ОСББ підписує голова об’єднання. У будинках, де ОСББ не створене, на загальних зборах обирається уповноважена особа (може бути кілька осіб) з числа мешканців будинку.
Управителем може бути як юридична особа – управляючакомпанія, так і фізична особа-підприємець, які за договором із власникамибудинкузабезпечують належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб. Так говорить закон, проте на практиці ринок комунальних послуг ще не сформований належним чином, і вибір управителя або управляючої компанії – завдання непросте.
Прийняття нового закону, як і потреба реформи ЖКГ, обговорювались довго, проте на сьогодні все ще є питання, котрі потребують доопрацювань. Чим швидше узгодиться законодавство у житлово-комунальній сфері та доопрацюються механізми його реалізації – тим скоріше і простіше впровадиться нова система, що має не лише якісно змінити стан домівок, але й підвищити рівень відповідальності мешканців за свій будинок.
Прес-служба міського голови.