До відома забудовників

31 грудня 2015 року відповідно до затвердженого наказом Мінрегіону від 24.04.2015 № 79 Порядку закінчила свою дію так звана «будівельна амністія» - спосіб легалізувати самочинні будівництва, проведені в період з 5 серпня 1992 по 12 березня 2011 року для наступних об’єктів:


1. індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди;
2. громадські будинки І та ІІ категорій складності;
3. будівлі і споруди сільськогосподарського призначення І і ІІ категорій складності.
На сьогоднішній день легалізувати самочинно збудований об’єкт можливо при визнанні права власності на нього за рішенням суду на підставі Порядка прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, затвердженого Постановою КМУ від 13 квітня 2011 р. N 461, за умови можливості його надійної та безпечної експлуатації за результатами проведення технічного обстеження такого об'єкта. Або дочекавшись нової «будівельної амністії», прийнятої на законодавчому рівні, про що буде повідомлено на сайті додатково.
Щодо індивідуальної забудови, закінченої будівництвом до 5 серпня 1992 року, то відповідно до стаття 31 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.2004 № 1952-IV
1. Для проведення державної реєстрації прав власності на індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, розташовані на територіях сільських, селищних, міських рад та закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року, щодо яких раніше не проводилася державна реєстрація прав власності, подаються:
1) виписка із погосподарської книги, надана виконавчим органом сільської ради (якщо такий орган не створений - сільським головою), селищної, міської ради або відповідною архівною установою;
2) документ, що посвідчує речове право на земельну ділянку під таким об’єктом, крім випадку, коли таке речове право зареєстровано в Державному реєстрі прав.
Для здійснення державної реєстрації прав власності на зазначені об’єкти документом, що посвідчує речові права на земельну ділянку під таким об’єктом, може також вважатися рішення відповідної ради про передачу (надання) земельної ділянки в користування або власність.
2. Для проведення державної реєстрації прав власності на індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, розташовані на територіях сільських, селищних, міських рад та закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року, проведення технічної інвентаризації є необов’язковим.