На Дніпропетровщині найбільша заборгованість за газ серед тих споживачів, що не оформили субсидії

Станом на 1 листопада 2016 року клієнти ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут» накопичили борги за використаний природний газ на суму близько 900 млн грн. З початком опалювального сезону заборгованість різко зросла у споживачів, які не оформили субсидію і складає майже 60% від загальної заборгованості перед компанією.
Кількість родин, які не в змозі розрахуватись за блакитне паливо, але в той же час не звертаються по допомогу до держави, зростає щодня. Сьогодні ця цифра сягає 650 тисяч родин з боргом у майже 500 млн грн. Найгірша ситуація зі споживачами газу без субсидій, що наростили борги, склалась у м. Дніпро – 259 тис боржників, у Кривому Розі ця цифра становить 143,4 тис та 245,3 тис в інших населених пунктах Дніпропетровської області.
Для уникнення подальшого зростання заборгованості та пов'язаних з цим проблем з газопостачанням, ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут» рекомендує споживачам, які мають проблеми зі сплатою за газ, звернутися до місцевих органів соціального захисту населення для оформлення державної допомоги.
Допомогу держави – субсидію – може отримати більшість українських родин, якщо їхні комунальні витрати перевищують у середньому 15% щомісячного сукупного доходу. Громадяни, які одержували субсидію протягом 2015-2016 рр., автоматично отримуватимуть її в цьому (2016-2017рр.) опалювальному сезоні.
«Найбільша частка оплати за газ припадає на холодну пору року і постійно зростаючий борг ставить під загрозу забезпечення області газом в опалювальний період. Не дивно, що зараз погіршення рівня оплати за газ частіше фіксується у споживачів, які використовують газ для опалення своїх будинків, - пояснює директор ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут» Тетяна Соболь. – Тож ми рекомендуємо малозабезпеченим сім’ям звернутись із відповідною заявою до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації для отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, у тому числі, на газопостачання».
Якщо ж споживач систематично боргує, газова компанія має всі законні права припинити постачання газу - відповідно до Постанови КМУ від 30.09.2015 р. №2496 «Про затвердження Правил постачання природного газу» та Кодексу газорозподільних систем. Також боржники повинні усвідомити, що процес відновлення газопостачання здійснюється лише після 100% оплати боргів за газ та компенсації витрат працівників газової компанії на роботи з припинення та подальшого відновлення газопостачання.
За 10 місяців поточного року в Дніпропетровській області через борги припинено газопостачання більше, ніж 17,6 тисячам споживачів, які винні газопостачальній компанії суму 32,2 млн. грн.
Довідка: ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут» з 01 липня 2015 року виступає гарантованим постачальником газу для споживачів природного газу м. Дніпропетровськ та Дніпропетровської області, с. Темирівка Гуляйпольського району Запорізької області та с. Радянське Кобиляцького району Полтавської області (згідно з рішення НКРЕКП №1588 від 21 травня 2015 р.). Компанія постачає природний газ майже 1,3 млн. побутовим споживачам, 922 бюджетним установам та 160 релігійним організаціям. Серед 4,8 тисяч промислових і комунально-побутових підприємств, яким компанія постачає газ, є такі підприємства, як ВАТ «Дніпротяжмаш», ДП «НВК «Електровозобудування», МП «Дніпродзержинський сталеливарний завод».