Міський музей надихає на вивчення Скіфії

 

Заклад щедро ділиться своїми знаннями, радіючи, що історія цікавить, вона спонукає глибше пізнавати минуле. Загадкову Герру тут не припиняють досліджувати з наукових монографій, спадщини видатного Бориса Мозолевського, з легенд та міфів, які дійшли до нашого часу.

Останні експонати є яскравим тому підтвердженням. Фігурки скіфських воїнів передав музею покровчанин Леонід Гаптельманов. Їх виготовив та подарував закладу Тюменський художник Леонід Лапшин, який тривалий час займається вивченням Скіфії. З розповідей покровчанина він дізнався про наше місто, про розкопки Товстої Могили, із захопленням спостерігав за онлайн-екскурсіями, які проводять музейники. Заочне знайомство переросло у більш поглиблене вивчення історії нашого краю. Художник створив колекцію «Золото скіфів». За основу взяв зображення артефактів з курганів Чортомлика та Нікопольщини. Частина фігурок – точна копія вже відомих нам мотивів з унікальних витворів Товстої могили. Символічно, що нові експонати передали музею у переддень визначної дати - 50-річчя від дня знахідки золотої скіфської пекторалі. Музейники зазначають, що ці фігурки будуть цікаві наймолодшим відвідувачам, стануть прекрасним наочним матеріалом.

Сьогодні про легендарного археолога та символ України – пектораль, тут розповідають не лише з позиції наукових досліджень, а й свідчень очевидців, простих людей, хто був поряд з Борисом Мозолевським. Цим унікальний наш музей, бо має матеріали, які відкривають Бориса Миколайовича як людину, поета і великого патріота.

В цьому пересвідчилися студенти Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», які разом з музейниками відкривали для себе Покров під час великої оглядової екскурсії музеєм та містом. Містом, яке дало народження золотій скіфській симфонії.

Прес-служба міського голови.