Міському музею 50 років

міському музею 50 років. Зображення 1
Півстоліття з рідним містом: історична скарбниця святкує ювілей.

 

Шостого грудня міський народний історико-краєзнавчий музей згадував етапи створення й розвитку закладу, де зберігається пам'ять.
У 1967 році редактор газети "За марганець", фронтовик, Почесний громадянин міста Микола Занудько втілив свою ідею у життя, заснувавши осередок, який би розповідав про минувшину міста й краю. Сьогодні у музеї, який із 69-го року носить звання народного, шість зал, де зберігаються експонати від сарматів, до нашого часу. А розпочинається розповідь з перших віднайдених документів та цінних речей, зібраних однодумцями М.А.Занудька – Д.Я.Бондаренком, Г.П.Фоменком, І.А.Андріашиним, О.М.Міненком, Д.С.Дем’яненком, Г.Л.Середою, Г.А.Дерев’янко, Ф.М.Новичковим.

 

міському музею 50 років. Зображення 2
Шостого грудня імена цих та інших ентузіастів, хто все життя сприяв поповненню музейного фонду, називала молодь, вихованці  музичної школи, школи мистецтв, центру підготовки та перепідготовки робітничих кадрів, які спільно з музейними працівниками підготували ювілейну презентацію з фотознімків Сергія Костецького та поезій Леоніда Казаріна - Почесних громадян.
Що це надзвичайно важливо, залучати до великої справи молодих, підкреслювала заступник міського голови Наталія Бондаренко, адже в цьому довголіття закладу, який є майже ровесником місту. Адресуючи найкращі побажання від міського голови Олександра Шаповала, разом з відзнаками передала музейникам нову оргтехніку, ще один крок у технічному переоснащенні закладу, де за багато років з’явилося власне тепло.
Цього дня тепло було і від щирих побажань, адресованих музею начальником відділу культури Тетяною Сударєвою, Почесними громадянами міста Василиною Лінською, Миколою Журбіним, Миколою Баршуніним, сином командира партизанського загону Леонідом Бородаєм, першим редактором газети "Козацька вежа" Миколою Кажукалом, ветеранами профспілки комбінату Іваном Лісовим та Леонідом Чепінським, майстринею Світланою Колєсніковою.

міському музею 50 років. Зображення 3
Кожен з них вніс свій вагомий внесок у поповнення музейної скарбниці і у ювілейний день передав музею нові експонати.
Сьогодні, за словами директора, Тамари Жежеріної, спеціаліста Людмили Карандєй, їх близько трьох тисяч. Одними з останніх є спортивні кубки, що доповнять спортивну експозицію, створену за ініціативи члена ради музею, Почесного громадянина міста, фронтовика – Андрія Черепа, також особисті речі ветеранів Другої Світової, серед яких фотоапарат командира–партизана Андрія Бородая, переданий його сином, Леонідом, взірці народно-прикладного мистецтва.

міському музею 50 років. Зображення 4
У залах закладу 35 експозицій, з яких постійнодіючі, присвячені нашим землякам, воїнам АТО, героям війни, воїнам-інтернаціоналістам, ліквідаторам аварії на ЧАЕС. Окремо – козацтву, скіфському періоду, історичним знахідкам археолога, Почесного громадянина міста Бориса Мозолевського, його Золотій Пекторалі.
Історичні віхи краю – свідчення здобуття марганцю, революції, війн, голодоморів і те, що допомагало вистояти людям у безжальному вирі часу – освітньо-культурні надбання, зібрані тут, у міському музеї. Півстоліття він розповідає про місто і його людей, охороняючи найдорожче – пам'ять.
Прес-служба міського голови.