Люди твого міста. Олена Кузніцова: «Якщо  в дитині виховати здатність сприймати прекрасне, то вона почує не лише музику»

Навчити дітей відчувати, думати, бачити прекрасне навколо себе. Не просто володіти інструментом, а  розуміти його мову. Уміти слухати і чути, і не лише музику – це те, що може привити лише викладач, який свою професію обрав серцем.

Що саме таким є їхній наставник, відчувають учні викладача Дитячої музичної школи по класу баяна Олени Кузніцової.

Залишитися байдужою до музики вона не мала шансу, а от зайнятися професійно – допомогли рішучість і провидіння.

Хист до музики – спадок їхнього роду, розповідає Олена Миколаївна.  Добре грав на скрипці батько - фронтовик, гірник за професією. Коли дівчинці було сім років, сім’я переїхала з Карпинська, де саме зверталась  добувна промисловість, до перспективного в цьому плані Орджонікідзе. Звичайно ж, крім загальноосвітньої школи, здібна учениця пішла до музичної. Навчання грі на баяні сприймалося як хобі, в родині вважали, що професія повинна мати прикладний характер. Тому не зраділи, дізнавшись, що донька має намір  пов’язати життя з музикою.

А сталося це  само собою. Із солідарності з подругою вирішила теж поступати після  8-класу. Вирішуючи куди, змогла себе уявити лише викладачем музики. Вперше в житті не послухалася батьків, взяла документи і поїхала на іспити. Так і стала студенткою Дніпропетровського музичного училища, визначивши свою подальшу долю.

Після навчання молодого спеціаліста направили до Томаківки, де вона успішно поєднувала роботу  в дитячому садочку та музичній школі.

До рідного міста повернулася з набутим досвідом і великим бажанням рухатися обраним шляхом.

Спочатку був сімнадцятий садочок, далі 21-й. Нині авторитетний педагог викладає у дитячій музичній школі і  є музичним керівником у ДНЗ №22.

 -   Я вдячна долі, що у прекрасних колективах займаюся тим, чим займаюся. Діти – це зовсім інший світ. А ті, які занурюються в музику, вони особливі, - говорить Олена Миколаївна. – Велика радість спостерігати і бути причетним до того, як вони осягають прекрасне. По-іншому  починає звучати мелодія, коли порушені струни душі дитини, коли вона співпереживає, коли починає відчувати стан людини, переданий музикою.

Музика це не лише емоційне виховання, а й інтелектуальний розвиток, переконана викладач. Вона дає можливість пережити боротьбу із самим собою за кращий результат.

Баян один із наймелодійніших, проте і найскладніших в освоєнні музичний інструмент. Проте діти йдуть і залишаються, не останню роль у цьому відіграє особистість викладача.

Саме любов до справи, до дітей, взагалі, до життя, робить педагога педагогом. Саме це почуття допомагає Олені Миколаївні подолати всі труднощі, навчити учнів вірити в себе, дозволяє знайти хороше там, де воно глибоко приховане. І саме  цим  діти відповідають своєму педагогу взаємністю. 

Прес-служба міського голови.