Легальна зайнятість-соціальна захищеність.

легальна зайнятість-соціальна захищеність.. Зображення 1

Проблемою сьогодення, яка суттєво впливає на добробут населення є «тіньова» зайнятість. «Тіньова» зайнятість по суті спрямована проти людини.

Адже використання найманої праці без оформлення трудових відносин призводить до позбавлення громадянина права на гідні умови праці та відпочинку, матеріального забезпечення у разі хвороби, повної або часткової втрати працездатності, настання безробіття, зменшення майбутніх пенсійних виплат. І це далеко не все, чого позбавляється найманий працівник, котрий погоджується на неофіційне працевлаштування та зарплату «у конверті». Такий працівник з власної волі позбавляє себе права вимагати від роботодавця забезпечення належних умов праці, оплати праці на рівні не нижчому, ніж встановлений державою, на повагу і захист своєї гідності та прав. Якщо людина, яка працювала неофіційно, зареєструється як безробітна, виплата допомоги по безробіттю їй буде у мінімальному розмірі (544,00грн), а у деяких випадках її взагалі не буде. Тільки офіційно оформлена робота є гарантією отримання соціальних страхових виплат.
Для роботодавця використання нелегальних працівників теж небезпечне. Адже він не може вимагати від працівника виконання роботи належним чином, підпорядковуватися внутрішньому трудовому розпорядку, не може покласти на нього повну або часткову матеріальну відповідальність. Лише додержання роботодавцем трудового законодавства та законодавства про зайнятість дасть змогу уникнути непорозумінь із найманими працівниками і контролюючими органами. Служба зайнятості завжди готова прийти на допомогу роботодавцю у розв’язані цієї ситуації за допомогою новітніх послуг.
Так відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» можливість скористатися державною підтримкою з’явилися у багатьох роботодавців. Закон запровадив сучасні інструменти стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць, посилення мотивації працівників і роботодавців до легального працевлаштування, а саме :
? компенсація роботодавцям витрат у розмірі єдиного соціального внеску – реальна можливість економити кошти , за певних умов ;
? компенсація витрат роботодавцю на оплату праці за працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб на умовах строкових трудових договорів;
? тимчасові роботи – працевлаштування безробітних на тимчасові робочі місця , не збільшуючи штатну чисельність , при цьому останні не втрачають виплату допомоги по безробіттю;
? професійне навчання шляхом стажування на робочому місці – якщо безробітний навчається шляхом стажування і не перебуває в трудових відносинах, роботодавець не несе витрат на виплату заробітної плати та сплату податків;
Підводячи підсумки, можемо стверджувати, що визначені механізми стимулювання роботодавців спонукають не просто створювати нові робочі місця, а й офіційно оформлювати працівників до штату, виплачуючи їм легальну заробітну плату та забезпечуючи соціальні гарантії.
Отже, Покроввський міський центр зайнятості запрошує всіх роботодавців до співпраці та пропонуємо скористатись новітніми послугами служби зайнятості. Очікуваним результатом такої співпраці має стати легалізація робочих місць. Спільний внесок у стабільне майбутнє, який і держава, і бізнес, і громадяни роблять вже сьогодні. Це обов’язкова умова добробуту та підвищення рівня життя всієї країни та кожного українця.