Легалізація робочих місць – питання на контролі


Узаконення трудових відносин на сьогодні є одним з найважливіших аспектів розв’язання проблеми детінізації зайнятості населення й легалізації заробітної плати на підприємствах та в організаціях, установах і у фізичних осіб, які використовують найману працю. У Покрові воно на особливому контролі, адже торкається прав та гарантій жителів міста.


Дотриманню законних інтересів найманих працівників сприяє міська робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, створена згідно з розпорядженням міського голови. Комплексні обстеження та роз’яснення направлені на те, аби головний акцент робився на розумінні, що трудові відносини регулюються буквою закону.
До складу групи, очолюваної заступником міського голови Олександром Чистяковим, входять спеціалісти управління праці та соціального захисту населення, центру зайнятості, міського відділення Нікопольської ОДПІ.
Як зазначають фахівці, узаконення зайнятості населення це одне з джерел надходжень у міську казну, а збільшення надходжень обсягів єдиного соціального внеску (ЄСВ), внаслідок виведення зарплат з "тіні", дає можливість проводити своєчасну виплату пенсій і фінансувати соціальні виплати, гарантовані Конституцією. Поряд з розумінням даного, нерідкі випадки ухилення від сплати податків, використання праці громадян без належного оформлення трудових відносин.
Так, з червня проведено 13 рейдів, обстежено 108 суб’єктів підприємницької діяльності, виявлено 22 порушення. За результатами обстежень легалізовано 21 робоче місце, тобто 95,5%.
У ході комплексних перевірок виявляються й інші серйозні порушення,  останнє обстеження викрило серйозні недоліки у роботі приватних підприємців, порушення як чинного, так і санітарного законодавства.
- Ми стикнулися з ситуацією, коли за договором зафіксована одна особа, а фактично, працює інша. Крім цього відсутнім є обов’язковий пакет документів найманого працівника, що засвідчує особу – власний екземпляр договору, ксерокопія паспорта, санітарна книжка. Останнє взагалі є сигналом небезпеки для покупців. Так, без санітарних книжок працюють продавці магазину «Марс», «Салют», що по вулиці Затишній, 15, «Гурман» - Курчатова, 16, «Меблі» - Чехова, 1, - підкреслює Олександр Чистяков.
Зважаючи на цей факт, спеціалісти б’ють на сполох, наголошуючи, що відповідно до п. 9 Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами, затверджених Наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, працівники, що здійснюють транспортування, зберігання і продаж продуктів харчування (будь-який продукт, що в натуральному вигляді чи після відповідної обробки вживається людиною в їжу або для пиття), повинні мати спеціальну освіту (підготовку), підлягають обов'язковому медичному огляду. Кожен працівник повинен мати особисту медичну книжку встановленого зразка. Працівник і суб’єкт господарської діяльності, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не допускаються.
Відповідним реагуванням стала передача матеріалів до міського управління держпродспоживслужби. Інформацію щодо інших порушень направлено до контролюючих органів.
Прес - служба міського голови.