«Круглий стіл» про комунальні перспективи

«круглий стіл» про комунальні перспективи. Зображення 1
На цьому тижні у міськвиконкомі відбувся «круглий стіл» з питань створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) за участі секретаря міськради Анатолія Пастуха, заступника міського голови Миколи Гончарова, начальника відділу економіки Марини Хабачевої та інших провідних фахівців міськвиконкому, компетентних з даного питання, депутатів міської ради, голів діючих ОСББ та ініціативних Покровців, які вже стали на шлях об’єднання або дієво цікавляться даною темою.


Спікер «круглого столу» - радник міського голови Василина Лінська, озвучила основні тези, пов’язані з реорганізацією житлово-комунального фонду, та відповідні положення законодавства. А також спростувала поширені міфи про об’єднання співвласників, що побутують серед жителів міста. Зокрема люди помилково думають, що вступ до ОСББ позбавить права на субсидію, а особисто відмовившись від об’єднання з сусідами, можна буде не сплачувати за утримання будинку, оскільки квартплати, як і ЖЕО вже не буде.
- А ще, людей хвилює як при передачі житлового фонду вирішуватиметься питання з існуючими комунальними боргами і на кого «ляжуть» капітальні ремонти, - додав депутат міськради Едуард Лукашенко, котрий напередодні організував перші збори мешканців свого будинку по вулиці Шатохіна, 9 та сусідніх з приводу створення ОСББ. Мають місце хибні уявлення та небажання щось змінювати, проте, на його думку, відсотків 70% мешканців будинку все ж розуміють необхідність і перспективність об’єднання.
Своїм досвідом із початківцями у цій справі поділилися голови ОСББ: «Гірник» - Людмила Кухтіна та «Молодіжне» - Олена Кучма. Там дещо інша ситуація, жителі «кооперативних» будинків від початку відчували себе господарями у новій оселі, і відповідно ставилися до спільного майна. Як результат, їхні витрати на послуги ЖЕО значно менші, ніж середній розмір квартплати, яку сплачують інші мешканці міста.
Нові законодавчі реалії мають безліч неврегульованих питань, на які важко знаходити відповіді навіть тим, хто володіє досвідом у справі керування спільною власністю. Про організаційні основи створення ОСББ, відображені в Законі України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», та найпоширеніші питання практичної діяльності об’єднань, які виникали за «круглим столом», консультувала начальник відділу економіки міськвиконкому Марина Хабачева.
Впроваджуючи ринкові механізми у сфері житлово-комунального господарства, держава не задає чіткі рамки, проте дає можливість мешканцям міста якнайповніше використати законні можливості і покращити якість утримання та експлуатації житлового фонду, отримуючи більш якісні комунальні послуги. Безумовно, у цьому зацікавлена міська влада і декларує свою всебічну підтримку процесу створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Про це говорив заступник міського голови Микола Гончаров, озвучуючи офіційну позицію міста стосовно даного питання. Зокрема було зазначено, що міська програма капітальних ремонтів житлового фонду реалізовуватиметься й надалі, лише відпрацюється новий механізм фінансування. При передачі будинків на баланс ОСББ, комісійно будуть визначені проблемні моменти, вирішення яких, самим мешканцям буде не під силу.
Стосовно боржників. Діяльність ОСББ починатимуть з чистого листа, усі фінансові зобов’язання залишаться за ЖЕО. Підприємство, кредиторська заборгованість якого складає 8,5 мільйонів гривень, зацікавлене буде повертати борги населення, загальна сума яких сягає 12 мільйонів.
Були також розвіяні побоювання працівників ЖЕО, що вони втратять роботу, коли прийдуть управляючі компанії. Працівники житлово-експлуатаційного об’єднання – це передусім мешканці міста, виходячи з цього, на базі підприємства будуть створені організації з надання комунальних послуг. Передбачається, що втрата ролі монополіста позитивно позначиться і на стилі роботи, і на якості послуг. Від цього у виграші будуть всі: і фахівці – надавачі послуг, і власники житла.
Щоб цього досягти, треба усім активніше включатися в процес сприяння та популяризації створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків – на цьому сходилися усі учасники заходу. Зокрема, член громадської ради Людмила Носевич зазначила, аби займатися створенням ОСББ, людині потрібно опрацювати як мінімум 13 законодавчих документів, що є досить складно для пересічного громадянина. Тож є сенс розробити рекомендації, типовий алгоритм дій, щоб кожному, хто береться за цю справу, не бути першопрохідцем.
І громадські активісти, і фахівці констатували – хоча закон і відкриває великі можливості, проте створення нових форм самоуправління житлом не набуває масового характеру. Серед стримуючих факторів називали наш менталітет і роками вироблену звичку «аби хтось вирішив за нас». Сходилися на тому, що треба шукати ініціативних лідерів, готових брати на себе відповідальність, а також посилити інформування мешканців міста про переваги створення ОСББ. Звучала думка про те, аби до популяризації створення об’єднань активніше долучалися депутати, зокрема профільна комісія.
Прес-служба міського голови.