Клієнти ПАТ «Дніпропетровськгаз» зможуть розрахувати газ у трьох одиницях енергії

Відповідно до постанови держрегулятора НКРЕКП, із квітня для розрахунку спожитого газу ПАТ «Дніпропетровськгаз» вводить використання одиниць енергії. Наразі дані матимуть лише інформативний характер, а оплата за блакитне паливо і далі буде проводитися за використані кубометри. Проте, вже сьогодні, завдяки впровадженню енергетичних одиниць, споживачі зможуть дізнатися скільки тепла виділяє газ при спаленні певного об’єму та порівняти ефективність його використання поряд з іншими енергоносіями.
15 березня 2017 року набрала чинності Постанова № 84 від 26.01.2017 року «Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКП щодо запровадження на ринку природного газу використання одиниць енергії». Документ зобов’язує операторів газорозподільних мереж, у даному випадку ПАТ «Дніпропетровськгаз», інформувати споживачів про обсяг використаного газу не лише в метрах кубічних, а також у трьох енергоодиницях: кіловат-годинах (кВт/год), гігакалоріях (Гкал) і мегаджоулях (МДж). Для цього ПАТ «Дніпропетровськгаз» буде розміщувати дані про кількість енергії, яку виділяє природний газ при спаленні певного обсягу, в платіжних документах та в Особистих кабінетах споживачів.
У рамках переходу на нові правила вже здійснено ряд підготовчих робіт. Завдяки цьому споживачі області зможуть самостійно перерахувати обсяг спожитого газу з кубометрів в одиниці енергії. Перш за все, розроблено та опубліковано на офіційному сайті маршрути транспортування газу від газорозподільних станцій, які належать газотранспортним та газовидобувним компаніям, до газифікованих населених пунктів. За кожним із них до споживача транспортується газ з однаковими фізико-хімічними показниками – тобто, однакової якості. Окремо, ПАТ «Дніпропетровськгаз» оприлюднюватиме для кожного маршруту інформацію про середньозважену теплоту згоряння за розрахунковий період. Також, на сайті компанії розміщено коефіцієнти приведення газу до стандартних умов, які застосовуються для перерахунку газу з м. куб в енергетичні одиниці.
«Нещодавно за участі незалежних експертів з ДП «Укрметртестстандарт» ми провели перевірку якості газу. Проби газу відібрали у помешканні споживача в місті Кам’янське Дніпропетровської області. Результати показали, що склад енергоносія, відповідає державному стандарту та становить 8 114ккал/м. куб. Однак основний показник якості газу – його теплотворна здатність, може різнитися залежно від джерела надходження ресурсу – імпортного або власного видобутку. Отож, спалюючи однаковий об’єм газу, споживачі отримують від нього різну ефективність. Тому, бажання наших клієнтів платити не за кількість використаного газу, а за його якість є цілком справедливим», - говорить технічний директор ПАТ «Дніпропетровськгаз» Сергій Бачурін.
Рішення Держрегулятора відображати інформацію про кількість енергії, яку виділяє газ, стане першим кроком до переходу на розрахунок за газ, враховуючи якість ресурсу та його енергетичну цінність. Окрім того, розрахунок газу в енергетичних одиницях дозволить легко порівняти економічну вигоду використання ресурсу поряд з іншими видами палива (твердопаливний котел, електроенергія тощо) і економніше споживати сам ресурс.