Історія одного експонату. Міський музей започаткував нову відеорубрику


Скарбниця історичної пам'яті Покрова зберігає понад 3 тисячі різноманітних експонатів. Кожен з них має свою історію та відображає певну епоху з усіма її особливостями.
Сьогодні міський краєзнавчий музей ім. Миколи Андрійовича Занудька йде в ногу з часом і активно взаємодіє з людьми в онлайн-просторі.
Так, цього тижня тут започаткували нову відеорубрику “Історія одного експонату”, яка має нагадати про літопис створення музею та привернути увагу до історії нашого краю.
У першому випуску покровчани можуть побачити один з найцікавіших експонатів. Унікальний грамофон, або як його називали у 19 сторіччі “ящик з рупором”, виготовлено майже півтора століття тому у далекому 1895 році. 
Це механічний апарат, який видає звуки записані на грамофонну платівку. Виготовлявся він з дерева, металу, а механізм заводила спеціальна ручка. Звісно, що на фоні сучасних цифрових пристроїв він виглядає досить примітивно. Але найголовніше те, що грамофон знаходиться у робочому стані й досі працює.
У ролику музейники продемонстрували як функціонує цей апарат і як звучала музика, яку наші предки слухали понад століття тому. А також розповіли про його унікальну історію та особливості.
Згідно з архівними документами, експонат потрапив до музею у 80-х роках минулого століття. Точних даних про те, хто був першим володарем цієї речі немає. Але за легендами на перетині XIX і XX століття нею володів представник покровського панства з канцелярії династії придворного двору Михайла Романова.
Напевно, більшість з нас сьогодні навіть не здогадується, як працює грамофон. Хоча його поправу можна вважати предком усіх сучасних пристроїв за допомогою яких слухає музику сьогоднішнє покоління. Свого часу саме завдяки грамофону музика увійшла до життя людей та стало можливим зберегти та передати голоси епохи.
Цікавий факт — апарат не має регулятора звуку. Часто для того, аби приглушити звук, рупор затикали подушкою або навіть звичайною ганчіркою. 
Як зазначають музейники, ролики про експонати будуть виходити регулярно. Причому в деяких випадках про історію та призначення експонатів розповідатимуть люди, які самі передавали їх до музею. 
У наступному випуску рубрики покровчан очікує розповідь про такий інструмент як рубанок. Ведучим ролика виступить житель міста Анатолій Калашник, якому він дістався від діда. 
Ознайомитися з відеороботами музею ім. М.А.Занудька крім сторінки у соц-мережах можна також на офіційному сайті,  ютуб-каналі та сторінці у фейсбук  закладу:

Завдяки новій рубриці кожен з нас зможе дізнатися для себе багато цікавого та відкрити для себе частину багатої історії нашого міста і рідного краю.
Прес-служба міського голови.