Державна реєстрація операторів ринку харчових продуктів

До уваги суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність з виробництва, зберігання, транспортування та продажу харчових продуктів на території м.Покров!

Відповідно до ст.25 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", який вступив в дію з вересня 2015 року, суб’єкти господарювання, які провадять діяльність, пов’язану з виробництвом, транспортуванням, зберіганням, продажем харчових продуктів, яким не потрібно отримувати експлуатаційний дозвіл, зобов’язані зареєструвати свої потужності (споруди, приміщення, будівлі, обладнання та інші засоби, включаючи транспортні засоби, а також територію, що використовуються у виробництві та обігу харчових продуктів). Це стосується закладів громадського харчування; підприємств роздрібної торгівлі; виробників харчових продуктів, інгредієнтами яких є продукти рослинного походження та перероблені продукти тваринного походження; виробників, які провадять діяльність, пов’язану з первинним виробництвом, транспортуванням, зберіганням, продажем харчових продуктів, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатися при температурі вище 10 °C, залишаючись придатними для споживання людиною.
Порядок проведення державної реєстрації потужностей затверджений наказом Міністерства аграрної політики та продовольства від 10.02.2016 № 39 "Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб'єктам".
Державна реєстрація потужностей здійснюється Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів шляхом внесення відповідної інформації до реєстру на безоплатній основі. Потужностям у реєстрі присвоюється особистий реєстраційний номер.
Державній реєстрації підлягає кожна окрема потужність суб’єктів господарювання.
Для внесення потужностей, які підлягають державній реєстрації, до державного реєстру потужностей оператори ринку подають заяву встановленої форми до Нікопольського міськрайонного управління Головного Управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, розташованому за адресою: м. Нікополь, вул. Херсонська, 60.
Державна реєстрація потужностей здійснюється протягом 15 робочих днів після отримання заяви про таку реєстрацію.
Відповідно до ст. 64 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", оператори ринку в разі порушення вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів несуть відповідальність в межах діяльності, яку вони здійснюють. Виробництво, зберігання харчових продуктів на потужностях, незареєстрованих відповідно до вимог Закону тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб - у розмірі від двадцяти трьох до тридцяти мінімальних заробітних плат (73,6-96 тис. грн.), на фізичних осіб - підприємців - у розмірі від восьми до п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат (25,6-48 тис.грн.).