АНДРІЇВСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ. КОЛИ ТРАДИЦІЇ ОЖИВАЮТЬ

 

Сьогодні, 13 грудня, відзначається Свято Андрія Первозванного, яке вважається найбільшим передноворічним святом. В народі говорили: «Зима прийшла і празничків привела».  Дійсно, взимку багато свят. Однак день Андрія Первозваного здавна був одним з найочікуваніших і найвеселіших та називали його «Великими вечорницями».

Вже традиційно цього дня заклади культури знайомили молоде покоління з народними звичаями, що крізь віки дійшли до нашого часу. Свято оживало у піснях, обрядах, багатогранності народних промислів, які у найменших деталях відродили фахівці міського музею, Будинку культури Шолохового, Публічної бібліотеки та її філій, клубних установ.

Ці зустрічі згуртовували різні покоління,  дозволяючи глибше пізнати історію рідного краю.

Як саме проводили свято «Калити» наші пращури, розповідали  музейники – Тетяна Подольчак, Людмила Карандєй, Тамара Алілуєнко. Спільно з фахівцями Будинку культури Шолохового, публічної бібліотеки, Школи мистецтв вони підготували театралізоване дійство «Андріївські вечорниці», на яке запросили учнів Ліцею№8.

Оповите різдвяно-новорічним передчуттям дива, свято захопило дітей своєю неймовірною атмосферою. Вони стали частиною великого дійства, даючи нове дихання стародавнім традиціям. Як і їхні предки, загадували бажання на щастя, на мир, на довгу долю.  Свято Андрія – то символіка, про яку говорили ведучі, проводячи екскурс минулим та пов’язуючи його з сьогоденням. Розповідали, що це за свято, чому воно вважалося парубочим і до яких ворожінь вдавалися дівчата, аби передбачити долю.

Разом з дівчатками ворожили на щастя, жартували та проводили забави. Співали пісні, переказували цікаві історії, як і годиться цього дня, пригощалися пряниками й варениками! І, звичайно ж, кусали Калиту, яку музейники випікали спеціально на свято за стародавнім рецептом. Великий солодкий корж, що символізує сонце й має форму кола – "Калиту" підвішували на стрічці так, щоб стрибнувши, ледь можна було дістати. За правилами, треба було відкусити коржа, не допомагаючи собі руками, і при цьому не засміятися. Відновлення такого звичаю викликало у школярів неймовірні емоції.

Свято Калити відзначали і у Шолоховому, Перевізьких Хуторах, Миронівці, воно об’єднало повагою до нашого минулого, до історії, яка відроджується сьогодні у традиціях. Покровчани зустрічали його з надією і вірою у скорішу перемогу – мир рідній Україні.

Прес-служба міського голови.