18 травня - день пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

80 років тому протягом кількох днів цілий народ було позбавлено батьківщини. З 18 по 20 травня 1944 року радянська влада виселила кримських татар з рідного Криму.

Жорстоко, без жодних пояснень, поки чоловіки воювали на фронті, жінок, дітей та літніх людей загнали у товарні вагони й відвезли за тисячі кілометрів від домівки.

За офіційними даними вивезли близько 200 тисяч людей, майже половина померли дорогою або у перші роки після депортації.

Окремою трагічною сторінкою цієї спецоперації стала доля жителів кількох кримськотатарських сіл на Арабатській стрілці — про них просто забули, а коли спохопилися, то просто вивезли на баржі в море та втопили.

Сьогодні кримськотатарський народ знову не може почуватися вдома на своїй рідній землі. З початком анексії росією Кримського півострова у 2014 році історія повторюється.

Тисячі кримців змушені були покинути рідні домівки. Усі ці роки окупаційна влада кидає за грати, катує, проводить репресивну політику залякування, безслідного зникнення кримських татар, порушення громадянських, політичних, культурних прав.

У цей знаковий для світової історії день віддаємо шану усім, хто постраждав від дій злочинних режимів срср та рф.

У заходах культури та освіти міста проходять тематичні заходи.

Пам’ять робить нас сильнішими, зміцнює нашу самосвідомість і самоідентичність. Продовжуємо боротьбу за справедливість, за свободу кожного незаконно утриманого. Крим – це Україна!

Прес-служба міського голови.