«103» - рік по-новому

«103» - рік по-новому. Зображення 1


Від травня минулого року служба швидкої медичної допомоги Дніпропетровщини працює у новому форматі. Усі дзвінки за номером «103» надходять до Єдиної регіональної диспетчерської, що знаходиться у Дніпрі, а вже звідти, напряму, передаються найближчим до місця виклику бригадам швидкої медичної допомоги. Місцевих диспетчерських, у тому числі у Покрові, уже немає.


Підстанція ШМД м.Покров є лише місцем базування трьох бригад швидкої медичної допомоги з радіусом обслуговування 16 кілометрів, куди належить безпосередньо місто та навколишні селища.
На оснащенні кожної бригади є смартфон, куди з Дніпропетровської диспетчерської через Нікополь надходить текстове повідомлення зі змістом та адресою виклику. З моменту отримання повідомлення до завершення обслуговування виклику, фіксуються усі етапи надання бригадою екстреної медичної допомоги.
В межах міста «швидка» має доїхати до місця виклику протягом десяти, у селища – до двадцяти хвилин.
Спеціалізоване програмне забезпечення дозволяє диспетчеру із Дніпра в режимі реального часу бачити місце, звідки надійшов виклик, та відстежувати пересування автомобілів «швидкої», оснащених GPS навігаторами.
До обов’язків диспетчера належить прийом повідомлення, визначення його екстреності та прийняття рішення про потребу в наданні медичної допомоги. Усі виклики записуються на архіватор мовлення, аналізуються, а в разі виникнення спірних ситуацій є можливість їх об’єктивного з’ясування. Непорозуміння найчастіше стаються через те, що люди не завжди знають, які виклики належать до сфери обслуговування швидкої медичної допомоги, а які до компетенції сімейних лікарів.
Фахівці швидкої медичної допомоги нагадують про важливість чіткого формулювання виклику до хворого, що дасть можливість скоротити час приїзду медиків та відразу зорієнтувати на правильному алгоритмі дій.
Прес-служба міського голови.