Життя за законами безпеки


З початку року на Дніпропетровщині ускладнилася ситуація з використанням газу в побуті, про що повідомляє головне управління цивільного захисту Дніпропетровської державної адміністрації. Так, лише за два перші тижні 2017-го зареєстровано чотири нещасні випадки у Дніпрі, Кам’янському, П’ятихатках. Серед причин виникнення аварій та надзвичайних подій: самовільне втручання абонентів у систему газопостачання, конструкцію газових приладів, систему димовідведення та вентиляції; порушення абонентами правил безпечного поводження з газовими приладами; несправність системи димовідведення та вентиляції; несвоєчасне технічне обслуговування газового обладнання, тощо.


Зважаючи на обставини спеціалісти вкотре звертаються до громадян, попереджаючи про страшні наслідки необережного поводження з газом. Начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення виконкому Юрій Нор наголошує на важливості дотримання правил, підкреслюючи, що самовільне встановлення газових приладів та недотримання вимог безпеки під час їх експлуатації залишаються головними причинами загибелі людей. Від надійності газових приладів та відповідності їх технічним нормам залежить безпека життєдіяльності. Тож дотримання правил безпечного користування є обов’язковим. Фахівець зауважує на систематичній перевірці тяги перед вмиканням і під час роботи газового приладу; прочистці димоходу та вентиляційних каналів; при несправності приладу - відключенні газу й терміновому зверненні до газового господарства. Під час роботи приладу слід обов’язково тримати кватирку відкритою!

Необхідно проявляти обережність при користуванні газовими приладами:
не користуватися газовими водонагрівачами й опалювальними приладами при відсутності тяги й при зворотній тязі, через можливе отруєння чадним газом;
не користуватися несправними газовими приладами;
не намагатися відремонтувати несправності самостійно;
не дозволяти вмикати газові прилади дітям, а також особам, що не пройшли спеціального інструктажу;
не прикріплювати до водонагрівача, або опалювального приладу й газопроводів сторонні предмети;
не вмикати газові прилади при несправній автоматиці безпеки;
не залишати без догляду запалені газові горілки! При раптовому затуханні полум’я негайно закривати усі газові крани, добре провітрювати приміщення;
закривати кран на стійці перед плитою після кожного користування газом;
при виявлені запаху газу на вулиці, в під’їзді, підвалі чи інших місцях негайно повідомляти аварійно-диспетчерську службу за телефоном 104!

Дотримання цих правил доступне кожному, зауважує Юрій Нор, акцентуючи увагу на своєчасному технічному обслуговуванні газових приладів та основних вимогах їх безпечної побутової експлуатації. Газифікацію житлових будинків мають здійснювати фахівці відповідних організацій згідно проекту газифікації, що базується на вимогах існуючих норм і правил. А тому категорично забороняється самовільно здійснювати установку, перестановку, ремонт, заміну газових приладів.

Задля безпечної експлуатації газового обладнання:
- не дозволяється підігрівати балони зі скрапленим газом і установлювати їх поблизу нагрівальних приладів;
- неприпустимо виявляти виток газу за допомогою запаленого сірника, користуватися несправними газовими приладами чи використовувати їх не за призначенням.
Не дозволяється залишати працюючі газові прилади без догляду – при затуханні однієї з горілок виникає загазованість приміщення, що призводить до вибуху.
Димові та вентиляційні канали підлягають періодичній перевірці. Відповідальними за їх стан є власники будинків МКП «ЖЕО», ОСББ. У разі несвоєчасної перевірки, ремонту і ненадання газовим господарствам актів на їх очищення, газові прилади підлягають відключенню від газопостачання.
Особливу небезпеку, за словами фахівця, складає відсутність тяги в димових і вентиляційних каналах, що призводить до неповного згоряння газу і виділення чадного газу. Тому, перед запалюванням пальників газових приладів і періодично під час їх роботи необхідно перевіряти наявність тяги. За відсутності або зворотній тязі, а також при сильному вітрі, дощі, різкому перепаді температури зовнішнього повітря користуватися газовими приладами з відведенням продуктів згоряє в димарі категорично забороняється!
Важливою умовою безпеки користування газовими приладами є також контроль за повнотою згоряння газу, яке забезпечується:
- правильним регулюванням газопальникових приладів, що здійснюється працівниками газового господарства;
- постійним надходженням зовнішнього повітря через відкриті кватирки;
- утриманням димарів і вентиляційних каналів у справному стані;
- наявністю достатньої тяги;
- утриманням газових приладів у справному стані і чистоті;
- використанням конфорок з високими ребрами при установці на газову плиту посуду з широким дном.

Спеціалісти наголошують, що дотримання цих заходів з безпечного використання газових приладів покликані зберегти найдорожче – життя, застерігаючи про неминучі наслідки необережного поводження з газом.
Прес-служба міського голови.