"Життя людини до тих пiр мaє цiннiсть, поки людинa може допомaгaти iншим"

У першу неділю листопада в Україні відзначають День працівника соціальної сфери. Професійне свято людей, які щодня забезпечують реалізацію державної політики з питань соціального захисту, зайнятості, організації оплати і безпеки праці, трудових відносин.

Воно особливе, бо стосується людей, які обрали для себе нелегку справу –  щодня опікуватись проблемами людей, захищати всіх, хто цього потребує, й тих хто залишився на самоті або потрапив у складні життєві обставини.

Робота, яка не завжди помітна, але завжди відчутна. Соцпрацівники простягають руку допомоги та  допомагають долати труднощі, вселяють віру та надію на краще.

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Покровської міської ради — установа, де опікуються соціально незахищеними верствами населення, допомагають їм здолати життєві труднощі, повірити в себе і свої можливості, знайти вихід з найскрутнішої ситуації. Повсякденна увага, підтримка і допомога є важливою складовою реалізації соціальної політики міської ради та держави, в центрі якої є людина.

Забезпечення адресності в наданні соцпослуг, а також щоденне піклування про людей похилого віку, інвалідів, одиноких та покинутих на узбіччі життєвого шляху людей – важливі будні соцпрацівників.

Його колектив складається з 40 працівників.  У відповідності до Державних стандартів, терцентр надає городянам соціальні послуги за індивідуальними потребами у трьох відділеннях: соціальної допомоги вдома, денного перебування, пункту обліку бездомних осіб. У приміщенні терцентру працює пункт прокату засобів реабілітації, пункт видачі благодійної допомоги.

Діяльність центру доповнює статистика — за минулий, 2020 рік, терцентром надано 163 846 соціальних послуги, а за перше півріччя цього року — 95195. Минулого року їх надано 469 особам,  за перше півріччя поточного — 411. Загалом терцентром надається 16 базових соціальних послуг, згідно державних стандартів, - затребуваних й важливих.

Багато уваги приділяється активному відпочинку підопічних, у терцентрі майже щодня проходять тематичні події, а у свята та знаменні дати — урочисті зібрання.

Активні форми роботи - клуби за інтересами художньо-мистецького та інформаційного напрямків, майстерня психологічної підтримки, тощо. Майже жодне свято чи міський захід не обходиться без ініціативної участі поважних самодіяльних артистів терцентру. Вони активні у міських конкурсах та фестивалях , проектах як офлайн, так і онлайн.

Серед інновацій відділення денного перебування є Університет ІІІ віку та соціальний проект «Активне довголіття». У рамках останнього діють об’єднання: клуб любителів скандинавської ходьби, оздоровчої хореографії, арт-терапій — пісенної, пісочної, образотворчої, поетичної, фізичної реабілітації в групах здоров’я, іпотерапія, активна участь у міських соціальних проектах  “Спортивна бабуся”, “Танці для душі”, тощо.

Одним із сучасних підходів роботи терцентру в напрямку надання соціально-педагогічних послуг є волонтерська діяльність. До неї активно долучаються працівники відділу культури, управління освіти, медичні працівники, міського відділу ДСНС та ін. установ та організацій міста, громадські організації, депутати міськради . Наприклад, у 2020 році волонтерами було надано 344 соціальні послуги.

У цьому році започатковано волонтерський проект “Створення та облаштування центру прийому та видачі вживаних речей для вразливих верств населення”.

Сучасність вносить свої корективи у роботу терцентру. В умовах пандемії навчились активно використовувати онлайн-спілкування, значно зросла кількість онлайн-послуг. Соцпрацівники дистанційно  проводять  заняття для підопічних,  навчають поважних людей активно користуватися сучасними гаджетами, детально демонструють можливості спілкування за допомогою інформаційних технологій, навчають, як оплатити комунальні послуги онлайн, тощо.

Директор терцентру Наталя Даниленко зазначила, що  діяльність установи не була б такою плідною та якісною без постійної підтримки з боку міської влади та особисто міського голови Олександра Шаповала. Багато актуальних питань вирішується швидко й оперативно, що дуже важливо у такій роботі. Завжди назустріч ідуть фахівці Центральної міської лікарні та Центру первинної медико -санітарної допомоги. Так, наприклад, лише зараз перебувають на паліативному стаціонарному лікуванні 6 підопічних. Це значуща підтримка для вразливої категорії осіб у сьогоднішній час.

Останні роки діяльності терцентру  змінили як і самі підходи у роботі, так і зовнішній вигляд приміщення.  Окремі з них отримали кардинальні зміни. Нові форми роботи з підопічними вдало реалізовуються у затишній відремонтованій, з новими сучасними меблями, залі.

- Радіємо, що в приміщенні здійснено ремонт та переобладнання санітарного блоку для людей з обмеженими можливостями, - розповідає очільниця закладу. - Такі зручності були вкрай необхідні.

Тож можна без перебільшення сказати, що соцпрацівники закладу роблять усе можливе, аби будні і свята підопічних стали різноманітними, насиченими та яскравішими. Роблять все, аби вони відчували піклування та турботу. У цьому сенсі згадуються слова Івана Франка, які  якнайкраще характеризують сказане:  "Життя людини до тих пiр мaє цiннiсть, поки людинa може допомaгaти iншим".

 

Прес-служба міського голови.