Зеленеє свято у травах іде

Впродовж багатьох  віків напередодні Зелених свят, саме так у народі називають Трійцю, українці прикрашають оселі запашними травами, зеленими гілками та пахучими польовими квітами. А ще вірять, що кожна рослина має своє сакральне значення і цілющу силу.

Про давні традиції, які прийшли до нас ще з дохристиянських часів, згадували у Шолоховому. Мальовничими околицями села  працівники Будинку культури збирали  зілля, з якого потім разом зі своїми міськими колегами створювали обереги.

Берегині традицій розповідали, як поєднати квіти, аби вони дарували свої цілющі якості, пахощі та красу на щастя, довголіття та сімейне благополуччя.  Чебрець – захист від хвороб, мак – лад у сім’ї,  колоски – обереги краси, ромашка - кохання, полин – від темних сил. Беліч значень і багато видів рослин нашої місцевості, як вважається, здатні берегти нашу домівку, здоров’я, сімейні цінності та особистий простір.

Народознавча зустріч у Шолоховому   подала ідеєю для проведення такого майстер-класу в територіальному центрі. Бо саме літні люди є носіями та провідниками давніх традицій. Дізнаючись від  працівників терцентру нове про історію та звичаї свята, підопічні ділилися почутим від своїх матерів та бабусь, бо заквітчання оселі завжди було жіночою справою.

Пучечки, створені зі знанням і любов’ю, жінки понесли додому,  сподіваючись, що вони стануть їм надійним оберегом.

І в територіальному центрі, і в будинку культури зустрічі проходили у захисних масках з дотриманням усіх карантинних вимог.

Міський музей поки утримується від активної взаємодії з гостями, але  там теж підготувалися до Зелених свят і знайшли спосіб донести про це покровчанам.  Через відеосюжет  музейники розказали і показали на прикладі української світлиці, як наші пращури прикрашали своє житло.

Поділилися секретами рослинної магії та  особливого хатнього декору, аби в кожній домівці відчули аромат духмяних трав і подих літа. Щоб перше літнє свято нарешті принесло нам довгождане тепло і сонце.

Прес-служба міського голови.