Заклади культури міста провели “Андріївські вечорниці” в онлайн-режимі

 

 

Цими вихідними відзначалося християнське свято Андрія Первозванного, яке згідно з переказами є  покровителем для всіх жителів України. Напередодні цієї дати заведено збиратися на Андріївські вечорниці, сповнені народних звичаїв, автентичних традицій.

Для українців цей день завжди був особливим, не втрачає він своєї значимості і сьогодні. Андріївські вечорниці повертаються до нашого життя. Активно долучаються до традицій і жителі нашого міста, особливо молодь. Звісно, наразі епідеміологічна ситуація не дозволяє провести вечорниці у звичному форматі. Але сучасні технології надають змогу покровчанам активно спілкуватися і реалізовувати творчі задуми.

Тож заклади культури Покрова провели це веселе і колоритне дійство в онлайн-режимі, максимально повно розкривши його звичаї.

Так, клуб селища Перевізькі Хутори запросив молодь на онлайн-вечорниці, щоб підтримати народні обряди та традиції нашого народу. На його сторінці можна побачити яскраве слайд-шоу з підбіркою відповідних фото.

Приєдналися до святкування педагоги та вихованці школи мистецтв, які розмістили на своїй сторінці музичні вітання.

А міський краєзнавчий музей ім. М.А.Занудька, котрий кілька років поспіль відтворював вечорниці у стінах закладу, цього разу  підготував колоритне відео, присвячене ворожінню, яке є головною частиною свята. Музейники зібрали й продемонстрували у ролику найпоширеніші способи, як дівчина може дізнатися свою долю. Ворожіння на гребінці, обручці,  квасолі й навіть на книзі – про це розповідали співробітники музею, як про частину обрядової спадщини, що залишилася нам від пращурів. Заклад збирає і ці взірці культурних надбань, які можна зустріти у художніх творах, витворах мистецтва. Все це – історія нашого регіону, яку дбайливо охороняють для наступників.

І традиція святкування Андріївських вечорниць, завдяки зусиллям ентузіастів та закладів культури Покрова, зберігається і з кожним роком приваблює все більше покровчан.

Прес-служба міського голови.