За участі Мінветеранів представлено Цільову модель системи надання послуг у сфері ментального здоров’я

У межах ініціативи першої леді Олена Зеленська з розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? відбулось сьоме засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України.

В заході взяли участь представники Офісу Президента України, Мінветеранів, Міністерства охорони здоров'я, інших міністерств та відомств, народні депутати, представники обласних військових адміністрацій, неурядового сектору, міжнародні партнери. Засідання проходило під співголовуванням Віце-прем'єр-міністра Ірини Верещук та міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка.

Під час засідання представлена Цільова модель системи надання послуг у сфері ментального здоров’я. Головна візія – ментальне здоров’я в усіх без виключення секторах, в усіх політиках держави.

Цільова модель системи надання послуг у сфері ментального здоров’я розроблена Координаційним центром з психічного здоров’я при КМУ. Головна мета Цільової моделі – сформувати спільне бачення майбутньої системи, визначити ролі та завдання всіх міністерств, посилити міжвідомчу взаємодію та модернізацію державної політики у сфері ментального здоровʼя.

Вона також стане основою для урядових рішень та підготовки закону України про ментальне здоров’я.

Однією з ключових тем стало представлення результатів масштабного дослідження, що було здійснено в межах регіональної координації Координаційним центром з психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України.

Регіональні координатори Всеукраїнської програми ментального здоров’я провели анкетування щодо психосоціальних послуг на рівні областей та громад серед надавачів та отримувачів відповідних сервісів. Аналізували психоемоційний стан отримувачів послуг, виявляли вразливі групи населення, рівень задоволеності сервісами, оцінювали потреби.

Загалом опитування охопило 113 702 осіб, з них 43 749 отримувачів послуг та 69 953 надавачів у сферах освіти, охорони здоров’я, соціальних служб тощо.

На питання – з ким ви хотіли б поговорити про стрес? – більшість висловили готовність довіритись сімейному лікарю або психологу.

Окремо на засіданні МКР було презентовано проєкт “Плану дій на 2024-2026 роки з реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року” та оновлення документу “Пріоритетні багатосекторні заходи з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в Україні під час та після війни: оперативна дорожня карта”.

В цьому напрямку фахівцями Мінветеранів напрацьовано проєкт “Перехід від військової служби до цивільного життя (в частині психічної допомоги)”. Його розроблено в межах реалізації національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, ініційованої першою леді Оленою Зеленською.

Перед пораненими, військовими, ветеранами, їх сім’ями постають різні потреби у наданні психологічної допомоги в процесі переходу від військової служби до цивільного життя. Тому Мінветеранів планує забезпечити надання такої допомоги через працюючу мережу медзакладів та дієвий механізм надання послуги через Інститут помічника ветерана з урахуванням принципу “Рівний з рівним”.

Крім того, фахівці Мінветеранів працюють над розробкою цифрового рішення для підтримки Захисників і Захисниць та їхніх сімей під час повернення до мирного життя.

“Питання психічного здоров’я та емоційного стану людини ще два роки тому було не настільки актуальним, як і власне культура звернення до психологів. Наразі ж держава відповідально та фахово ставиться до цього питання, адже ветерани та ветеранки, члени їхніх родин мають отримувати якісні та доступні послуги”, – наголошують фахівці Мінветеранів.

Також під час засідання МКР було оголошено про проведення низки просвітницьких заходів на всеукраїнському та регіональних рівнях на честь Дня ментального здоров’я, 10 жовтня. Мета – нагадати всім про важливість піклування про ментальне здоров’я та підвищити обізнаність щодо цієї сфери нашого життя.

Зазначимо, що супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олени Зеленської забезпечує Координаційний центр КМУ / Mental Health UA за експертного партнерства та підтримки World Health Organization (WHO). Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада КМУ.

#тияк