З СЕРЕДНЬОЇ ШКОЛИ ДО НАВЧАЛЬНО - ВИХОВНОГО КОМПЛЕКСУ:БІЛЬШЕ ЗА НІЖ ПРОТИ

з середньої школи до навчально - виховного комплексу:більше за ніж проти. Зображення 1
Два роки тому рішенням сесії міської ради, шляхом злиття п’ятої школи та сімнадцятого дитячого садка, було створено навчально-виховний комплекс №1. Незважаючи на значний досвід у цьому напрямку, в Україні перші НВК з’явилися ще 2003-го, для Покров це стало новаторством. Перші кроки закладу були в об’єктиві всього міста. Школа нового зразка пройшла шлях від недовіри, скептицизму до абсолютного прийняття громадою. Тож рішення про приєднання до комплексу третього садочка не здивувало. Тут є що розповісти і чим поділитися.


Бути першими
Розпочинати нову справу завжди непросто, щоправда, як зізнається сьогодні адміністрація НВК, у 2013 році сприйняли новину як продовження й розвиток вже розпочатого, а, отже, рухалися в обраному напрямку. Бажання стати опорним закладом у справі НВК диктувало й перші кроки зі створення умов як для дошкільнят, так і школярів. Безумовно, ключовою фігурою процесу став вихователь і вчитель. Найгостріше – питання кадрів у НВК вирішили колегіально й раціонально, від того й витоку спеціалістів чи навпаки – перевантаження штату, вдалося уникнути.
Дошкільнята тепер…школярі?
Якщо бути точнішими, члени великої родини НВК. Сьогодні у закладі майже стерто кордони між дошкільною освітою й школою. Комплекс працює за єдиною програмою, де наступність садка і школи дозволяє мінімізувати процес адаптації малечі, більше того, прибрати бар’єр між двома освітніми ланками. Неактуальна тут і підготовча робота з майбутніми «першачками», адже діяльність ця безперервна і розпочинається вже з дворічними малюками. Так званий, підготовчий ступінь, передбачає цілий спектр освітніх послуг, де і мотивація, і виявлення творчих нахилів та здібностей. За словами директора НВК№1 Ганни Годованої, до першого класу малеча не приходить, а переходить на інший, вже знайомий рівень без остраху, з цікавістю та бажанням. Адже весь цей час тривало тісне спілкування з вчителями й учнями школи. Малеча вивчає англійську, інформатику, займається музикою й фізкультурою разом з викладачами школи.
В цей час школярі
Опановують не лише ази знань, а й науку спілкування з наймолодшими членами великого колективу. Забуте слово - «вожатий» трансформувалося у понятті – «партнерські стосунки», коли для малечі готують заходи, а спільно з дошкільною ланкою – свята. Результат не тільки у спільно підготовлених проектах, а й у досвіді, розумінні, що команда – це взаємодопомога та підтримка. Заклад працює за принципами профільної підготовки географо- біологічного, інформаційно-технологічного та економічного спрямування, здійснюючи особистісно-орієнтований підхід до педагогічного процесу з урахуванням індивідуальності учня. Широко використовують передові науково-педагогічні та інформаційні технології в навчальному процесі. І це, за словами начальника управління освіти Галини Рубахи, головна складова навчально-виховного комплексу, котрий покликаний генерувати ідеї, рухатися вперед. На її переконання, шлях до перепрофілювання, створення подібних закладів, це надання права вибору батькам і дітям обирати школу, яка б відповідала їхнім вимогам. А вчителям іти в ногу з сучасністю, орієнтуючись на виклик часу.
А що батьки?
Для них поставало три питання: якість освіти, безпечність, комфорт. За словами Наталії Корнілової, мами двох учнів НВК– шестирічного Дениса й 15-річного Даніїла, очікування були виправдані. Здебільшого хвилювала доля вихованців дитячого садка, яких реформування торкалося кардинально. Однак, переваг виявилося більше, особливо для малечі, яка вже стоїть на порозі школи. Логопед-пункт, постійний супровід психолога , що розпочинається з молодшої групи й триває до старших класів, мінімізували перехідний період, зробивши процес адаптації безболісним як для дітей, так і батьків. Про це говорить сьогодні і мама восьмирічної Марійки, Альона Губанова. На відміну від інших «першачків», які перебували на базі школи, Марійчине навчання тривало у садочку, з денним сном, полуденком, декілька прогулянками на свіжому повітрі. Ці моменти є визначальними для більшості батьків, бо впливають на емоційний і фізичний стан дитини.

Чи треба боятися?
Батьки учнів НВК №1 наголошують – ні. Як доказ наводять результати навчання дітей, творчі звіти й перемоги. Тож рішення щодо приєднання до навчально-виховного комплексу третього дитячого садка більшість сприйняла спокійно. Дворічний досвід роботи показав доцільність таких кроків. До того ж плани розширити на базі НВК №1 дошкільний відділ, у перспективі створивши окремий ясельний комплекс, заповнить нішу, затребувану молодими батьками, які не мають можливості перебувати три роки в декретних відпустках.
- Ми можемо говорити не лише про розширення освітніх послуг, більш якісний їх рівень, створення окремої дошкільної ланки у системі закладу, де діти від 4 до 6 років і першокласники перебувають у звичній для них обстановці, що мінімізує процес адаптації до навчально-виховного процесу, дозволяє батькам впливати й бути безпосередніми учасниками створення комфортних умов для малечі. Підготовка до школи триває з садочка, що дає можливість педагогу більш фахово підходити до навчання вже своїх вихованців. Це сприяє й громадсько-державному управлінню освітою, коли батьків залучено до співпраці на кожному етапі навчального процесу, тим самим зростає ступінь довіри до вчителя і школи, - підкреслює заступник міського голови Наталія Бондаренко.

Думка, що школа теж повинна змінюватися вже давно переросла теоретичний аспект. Сама сучасність вимагає докорінного переосмислення технологій та підходів, інакше консерватизм поволі вб’є творчість. Про це нам нагадують діти – наймудріші судді й майбутні фундатори прогресивних технологій.
Прес-служба міського голови.

з середньої школи до навчально - виховного комплексу:більше за ніж проти. Зображення 2  з середньої школи до навчально - виховного комплексу:більше за ніж проти. Зображення 3