З другого квітня 2018 року в Україні розпочалась Національна кампанія з вибору лікаря

 з другого квітня 2018 року в україні розпочалась національна кампанія з вибору лікаря. Зображення 1

Обрати свого лікаря – означає визначитися з терапевтом, педіатром чи сімейним лікарем, якому ви готові довірити своє здоров’я. Підписуючи з ним декларацію, ви повідомляєте державу, що гроші за ваше обслуговування Національна служба здоров’я України (далі НСЗУ) має направляти саме у той заклад, в якому працює обраний вами лікар.
Заклади первинної медичної допомоги, в яких працюють сімейні лікарі, терапевти, педіатри, підписують контракт з Національною службою здоров’я, а пацієнти – декларацію з тими лікарями, яких самі собі обрали.


Декларація не є юридичним документом, і не підписується "раз і назавжди": у будь-який момент ви можете укласти декларацію з іншим терапевтом, педіатром чи сімейним лікарем. У такому випадку не треба скасовувати попередню декларацію – достатньо просто укласти нову декларацію з обраним лікарем, а зміни автоматично зафіксуються у системі.
Однак лікар може відмовити у підписанні декларації, якщо він уже набрав максимально рекомендовану кількість пацієнтів:
• сімейний лікар може обслуговувати 1 800 пацієнтів;
• терапевт – 2 000;
• педіатр – 900.
Як обрати сімейного лікаря ?

Найпростіший варіант – ви знаєте хорошого лікаря, обслуговувались у нього і залишились задоволені результатами. Якщо ж такого лікаря ви поки не знайшли, поцікавтеся у родичів, сусідів, друзів, колег – можливо, у них був позитивний досвід в амбулаторії сімейної медицини, яка підходить вам географічно.

Інший варіант – просто зверніться до медичного закладу, наприклад, КЗ "Центр первинної медико-санітарної допомоги м.Покров", і познайомтеся з лікарями. Інформацію про них можна отримати в реєстратурі, на сторінці www.facebook.com "Покров Первинна медична допомога", а також отримати з постеру, який розміщено в фойє Центру.
Пам’ятайте, що зараз ви не мусите звертатись до лікаря "суворо за пропискою" чи за місцем проживання,– можете обрати лікаря, який вам більше до вподоби.
Ці та інші правила чітко окреслені в Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, затвердженому наказом МОЗ України.
Інший важливий документ – Порядок надання первинної медичної допомоги – дає чіткий перелік послуг, які надаватиме терапевт, педіатр і сімейний лікар, вводить сервісні вимоги для медичних закладів "первинки" і формує нову культуру взаємодії лікаря і пацієнта.
Ви зможете звертатись до вашого лікаря з будь-якими питаннями, пов’язаними зі здоров’ям. Як показує світовий досвід, більшість проблем зі здоров’ям можуть бути вирішені на рівні первинної ланки, особливо у разі вчасного звернення. Крім безпосереднього обстеження і лікування, лікарі первинної ланки, в разі необхідності, будуть також видавати направлення до вузькопрофільних спеціалістів, виписувати рецепти на ліки, в т.ч. ті, які підпадають під програму "Доступні ліки", та будь-які медичні довідки, наприклад, до басейну тощо.
Національна кампанія з вибору лікаря не має визначеного строку: вона триватиме доти, поки усі українці не визначаться зі своїми лікарями. Тож ви зможете підписати декларацію, як у квітні, так і у червні чи жовтні.
Як підписати декларацію з лікарем: покрокова інструкція для пацієнта

КРОК 1: Зверніться у медичний заклад, де працює терапевт, педіатр чи сімейний лікар, з яким ви хочете підписати декларацію. Ви можете скористатися порадами знайомих або відвідати найближчий заклад (КЗ "ЦПМСД м. Покров") та дізнатися про лікарів там. Із собою потрібно мати паспорт, податковий номер і мобільний телефон.
КРОК 2: Перевірте, чи вже можна підписати декларацію у обраному закладі. Вам у цьому допоможе наліпка "Тут можна обрати свого лікаря".

Важливо: заклад, у якому працює обраний вами лікар, має бути підключеним до системи "Електронне здоров’я". Чи підключений заклад до електронної системи охорони здоров’я, уточніть у реєстратурі або у лікаря, або перевірте самостійно на сайті: https://portal.ehealth-ukraine.org/divisions.html
КРОК 3: Візьміть із собою паспорт, ідентифікаційний код і мобільний телефон. Якщо потрібно підписати декларацію для дитини до 14 років — візьміть також свідоцтво про народження дитини та документи (паспорт та код) одного з її батьків або опікунів.
КРОК 4: Зверніться у реєстратуру Центру ПМСД (вул. Медична 19) та повідомте, що хочете підписати декларацію. Вас направлять до уповноважених працівників медичного закладу, які знаходяться в каб. №36 ( ІІІ поверх Центру).
КРОК 5: Уповноважений працівник введе ваші дані в систему "Електронне здоров’я". На мобільний надійде СМС з кодом. Повідомте цей код працівнику закладу.
КРОК 6: З електронної системи роздруковується декларація з вашими даними. Уважно перевірте, чи всі ваші дані правильні. Якщо потрібно, працівник закладу внесе зміни в систему та роздрукує декларацію ще раз. Підпишіть два екземпляри роздрукованої декларації. Один ви забираєте з собою, інший лишається у закладі.
КРОК 7: Працівник закладу підтверджує вашу декларацію електронним підписом і відправляє в електронну систему. Тепер ви – в електронній системі охорони здоров’я.
Важливо: ви офіційно задекларували вибір свого лікаря. Гроші за ваше обслуговування держава (НСЗУ) сплачуватиме закладу, у якому працює обраний вами лікар. Цей процес розпочнеться одразу, коли КЗ "Центр первинної медико-санітарної допомоги м. Покров" увійде у реформу: автономізується та укладе договір з НСЗУ.

В.о. головного лікаря КЗ "ЦПМСДП" О.Л. Саламаха.