Юлія Лапутіна у Дніпрі завітала до родин ветеранів, які придбали житло за кошти Мінветеранів

Дніпропетровська область є одним з лідерів серед регіонів за кількістю виплачених компенсацій ветеранам та членам їхніх сімей на придбання житла відповідно до житлових програм Мінветеранів. Станом на початок року на Дніпропетровщині грошову компенсацію отримали 334 особи, 110 з них – вже придбали власні оселі.

????Компенсація передбачена особам з інвалідністю І-ІІ групи внаслідок АТО/ООС/заходи оборони та членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць; внутрішньо переміщеним особам з числа учасників бойових дій та осіб з інвалідністю ІІІ групи внаслідок АТО/ООС до 01.06.2018; особам з інвалідністю І-ІІ групи з числа учасників бойових дій на території інших держав та членів сімей загиблих.

????Тож до кількох сімей ветеранів, які вже придбали власне житло за кошти Мінветеранів, завітала міністр Юлія Лапутіна під час робочого візиту до Дніпра.

????Надія Миколаївна – військовий капелан, дружина полеглого Захисника. Разом з чоловіком свого часу активно займалися волонтерством, він працював на міжнародну гуманітарну організацію, брав участь в АТО/ООС та, на жаль, загинув, захищаючи суверенітет та територіальну цілісність України. Пані Надія залишилася з донькою та малими онучками. Багато волонтерила, продовжуючи справу свого чоловіка. У Дніпрі стала на квартирну чергу за програмою Мінветеранів – дізналася про неї під час спілкування з ветеранською спільнотою. Та почалась повномасштабна війна, тож пані Надія навіть і не сподівалася отримати власне житло у такий важкий для країни час…

????Простору трикімнатну квартиру на правому березі Дніпра придбала у листопаді 2023 року – завдяки житловій програмі Мінветеранів. Кошти отримала на спеціальний рахунок в Ощадбанку.

????“Ходили разом дивитися різні варіанти. Та коли зайшли сюди – одразу відчула, що це наша, дуже світла та затишна квартира”, – розповідає Надія Миколаївна.

????“На жаль, неможливо повернути родинам загиблих їх близьких. Це трагедія для кожної сім'ї. Та треба жити далі, і жити в нормальних житлових умовах. Дуже добре, що ви подались на програму Мінветеранів – придбане житло також стане підтримкою вашим дітям та онукам. Щастя й затишку вам і вашій родині у власній оселі, та скорішої перемоги нашій Україні, адже саме за неї віддав своє життя ваш чоловік, батько і дідусь”, – наголосила Юлія Лапутіна, спілкуючись з рідними полеглого українського воїна.

????Родина Шовікових – вимушені переселенці з Луганщини. Свій рідний Сєвєродонецьк залишили після першого російського вторгнення у 2014 році, там же залишилася квартира та все майно. Чоловік Денис є учасником бойових дій, наразі служить у поліції Дніпра.

????Простору квартиру у новобудові в новому районі міста придбали у серпні за житловою програмою Мінветеранів (постанова КМУ №280), розповідає дружина Інна, яка разом з донькою зустріла Юлію Лапутіну у власній оселі.

????“Про можливість скористатися такою програмою Мінветеранів дізналися від працівниць місцевого соцзахисту. Виявилося, що ми були перші у черзі на житло за цією програмою. Дівчата швидко оформили всі необхідні документи. І ось у вересні ми купили цю квартиру у новобудові, поступово робимо ремонт”, – ділиться своїми враженнями дружина Захисника.

????“Одна з основних потреб, яка зараз є у наших ветеранів та членів їхніх сімей, родин загиблих – це житло. У 2023 році завдяки спільній та продуктивній роботі Мінветеранів з Офісом Президента України, Урядом, Міністерством фінансів, нам вдалося забезпечити виплату коштів на придбання житла для понад 2600 одержувачів з числа цих категорій. Таким чином, ветерани війни, а також члени їхніх сімей зможуть нарешті придбати власні оселі. Таке житло може бути, як на вторинному ринку, так і на первинному – за умови, що воно обов’язково введено в експлуатацію. Це важливо, тому що ці люди стоять у черзі ще з моменту започаткування Мінветеранів”, – зазначила Юлія Лапутіна.

????Нагадаємо, за чотирма програмами компенсації за житло ветеранам та членам їх родин Мінветеранів у минулому році забезпечено виплату коштів на поточні рахунки 2627 особам, з них 1254 – вже придбали житло. У Державному бюджеті на 2024 рік на забезпечення житлом закладено майже 5,75 мільярдів гривень.

????Фахівці Мінветеранів розробили детальну інфографіку порядку компенсації на придбання житла. У ній докладно розписано: хто має право на отримання компенсації, куди звертатися, які документи слід підготувати. Детальніше – тут: https://is.gd/94SAbV