Якість газу на Дніпропетровщині підтвердили лабораторні дослідження

Газорозподільні компанії Дніпропетровщини провели публічний аналіз з визначення якості природного газу, що надходить до споживачів. У присутності журналістів та депутатів з розподільної мережі було відібрано три проби блакитного палива в різних населених пунктах. Результати лабораторних досліджень, що відбулись під прицілами камер, засвідчили: газ, який постачається споживачам області, відповідає державному стандарту, проте його калорійність може різнитися.
Участь у публічному експерименті взяла спеціально створена група з обласних депутатів, які входять до складу тимчасової комісії з перевірки якості газу для побутових споживачів, та представників ЗМІ. Щоб розвіяти припущення про так зване «розбавляння» газу – чи то киснем, чи то азотом, фахівці ПАТ «Дніпропетровськгаз», ПАТ «Дніпрогаз», ПАТ «Криворіжгаз» продемонстрували весь цикл транспортування блакитного палива розподільними мережами до кінцевого споживача.
«Нашим клієнтам газ надходить системою розподільних газопроводів, яка повністю герметична. Будь-які втручання в її роботу є вибухонебезпечними. Тому, на етапі, коли газ потрапляє в мережу, з ним неможливо проводити жодних маніпуляцій, - пояснює начальник служби контролю за виробництвом ПАТ «Дніпропетровськгаз» Дмитро Грицай. – Однак потрібно розуміти, що у складі палива є об'ємна частка кисню, яка за стандартом не перевищує 1%. При збільшенні цього показника, утворюється вибухонебезпечна суміш. Якщо ж говорити про азот, то його ціна взагалі втричі дорожча від газу».
Для чистоти експерименту фахівці газових компаній відібрали проби газу на трьох газорозподільних пунктах (ГРП) у містах Синельникове, Дніпро та Кривий Ріг. Спеціальні балони з пробами газу у супроводі депутатів та журналістів доставили в лабораторію ПАТ «Дніпропетровськгаз». Там на сучасному хроматографі фахівці провели публічний аналіз його фізико-хімічного складу. Результати засвідчили, що основний показник якості газу – калорійність на 8% перевищує вимогу державного стандарту. Проте в трьох точках відбору його теплотворна здатність коливається у межах 8186 – 8200 ккал/м3.
«Аналіз підтвердив, що газ на Дніпропетровщині якісний. Однак, як бачимо, навіть в одному регіоні його калорійність може дещо відрізнятися, адже паливо надходить до нас з різних джерел: власний видобуток чи реверс. Тому, бажання наших клієнтів сплачувати за використану енергію, як це давно відбувається в Європі, є справедливим», - зазначив Дмитро Грицай.
З’ясувати скільки ж енергії витрачається для обігріву приміщення чи приготування їжі під час спалювання одного кубометра газу українські споживачі зможуть вже найближчим часом. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) 26 січня 2017 року прийняла
постанову "Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКП про введення на ринку природного газу використання одиниць енергії". Документом передбачено, що разом з обсягом спожитого палива в кубометрах, у рахунках за газ буде вказано розмір використаного ресурсу в енергетичних одиницях, тобто кіловатах (кВт/год), гігакалоріях (Гкал) та мегаджоулях (МДж/м3).
Для інформації. За результатами публічного експерименту з перевірки якості природного газу компанії з розподілу газу в Дніпропетровській області проведуть підсумкову прес-конференцію, де буде прокоментовано результати аналізу відібраних проб газу та фахівці газових підприємств дадуть відповідь на питання щодо змін на ринку природного газу в Україні, а саме: переходу розрахунку газу за енергоодиницями.
Запрошуємо всіх бажаючих взяти участь у прес-конференції, що відбудеться 7 лютого 2017 року на базі прес-центру «Мост Днепр» за адресою: вул. Староказацька, 40 б, об 11.00.