ЯК ВЛІТКУ УНИКНУТИ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ!

У літню пору року, коли шкідливі бактерії розмножуються досить швидко, дуже легко отримати кишкові інфекції та  харчові отруєння, в тому числі й ботулізм.

Існують три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій: харчовий, водний і контактно-побутовий.

Основний шлях передачі збудників інфекцій - харчовий, коли зараження відбувається з вживанням продуктів харчування, забруднених збудниками  захворювань, внаслідок  не дотримання  умов  приготування, зберігання та  реалізації харчових продуктів, особливо швидкопсувних,  нехтування правилами особистої гігієни при контакті з ними.

Водний шлях передачі збудників інфекцій реалізується значно рідше, в основному через забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах, а  після підриву Каховської ГЕС із-за відсутності централізованого питного водопостачання, виникло цілий ряд проблем, обумовлених забезпеченням населення якісною питною водою в достатній кількості.

При контактно-побутовому шляху передачі збудник інфекції може передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки тощо).

 Особливо небезпечним є купівля харчових продуктів в місцях несанкціонованої торгівлі. Споживачеві необхідно розуміти, що, в першу чергу, це загроза бути отруєними недоброякісною продукцією. Приватні особи, які реалізують продукцію, не проходять медичних обстежень і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, дизентерія, сальмонельоз тощо. Встановити виробника зазвичай неможливо. Особливу небезпеку становлять харчові продукти тваринного походження, оскільки при забої стан здоров’я тварин невідомий. Умови виготовлення, зберігання, транспортування та терміни придатності також невідомі. Умови реалізації, як правило, антисанітарні. Якість та свіжість продукції ніхто не контролює, лабораторні дослідження не проводяться. Швидкопсувні продукти (м'ясо та м’ясопродукти, риба, молоко та молокопродукти) потребують особливих температурних умов зберігання та реалізації, а при їхньому порушенні така продукція може становити загрозу не лише для здоров’я, але й для життя людини. Тож навіщо ризикувати?

З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь Нікопольське районне управління Головного управляння Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області  наголошує:

 

  • не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання; зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін;
  • не купувати продукти харчування (молочні та м'ясні, яйця тощо) на  стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їхнього повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці; зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
  • не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують особливих температурних умов зберігання);
  • не готувати багатокомпонентні страви (паштети, м'ясні салати тощо);
  • продукти слід добре тушкувати, проварювати або просмажувати, ретельно мити овочі та фрукти, а також обдавати їх окропом, якщо планується вживати їх сирими;
  • утриматися від вживання кондитерських виробів з кремом;
  • зберігати сире м’ясо та рибу окремо від готових страв у холодильнику;
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);
  • для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел питного  водопостачання або питну бутильовану воду; при надзвичайних ситуаціях необхідно мати запас питної води.
  • кип'ятити воду, яка використовується для вживання, вмивання чи миття рук та посуду, якщо є сумніви щодо її якості;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов’язково мити руки після відвідування туалетів;
  • при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
  • для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.

У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання або харчового отруєння необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я!

       Не нехтуйте правилами, які допомагають вберегтися  від інфекційних хвороб, бережіть себе, турбуйтеся про близьких і будьте здорові!