Як скласти список співвласників багатоквартирних будинків для створення ОСББ?

Багато ініціативних груп мешканців багатоквартирних будинків стикаються з проблемою на першому ж кроці створення ОСББ. Через відсутність власників квартир або через їхнє небажання надати копії правоустановчих документів на квартири або просто відсутність таких документів - процедура створення ОСББ може припинитися назавжди.


Пропонуємо здійснити наступні кроки для вирішення цієї проблеми:
1. Скласти список співвласників тих квартир та нежитлових приміщень, які погодилися надати правоустановчі документи;

2. Скласти список квартир та нежитлових приміщень, по яким не вдалося з’ясувати власників.

3. Отримати довідки з єдиного Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Для цього: звернутися до виконкому вул.Центральна (Центральна),48 в каб.312 з відповідною заявою. Заяву можна скласти на місті. В заяві вказати адресу будинку та перелік квартир та нежитлових приміщень, по яким необхідно отримати інформацію. Заявник повинен мати при собі паспорт, який посвідчує реєстрацію заявника за адресою, по якій подається заява. До заяви необхідно надати офісний папір формату А4 з розрахунку 2 аркуші на кожну квартиру. На цьому папері будуть надруковані довідки з єдиного Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Довідки з реєстру видаються безкоштовно. Телефон для довідок: 4-26-60.

4. На підставі отриманих довідок ( п.3), скласти перелік квартир та нежитлових приміщень, по яким відсутня інформація в єдиному Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

5. Для з’ясування власників квартир та нежитлових приміщень (п.4) необхідно звернутися з відповідною заявою до БТІ за адресою вул.Центральна (Центральна),9 тел.4-19-09. Відповідно до листа Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України № 8/9-3770-15 від 24.12.15р.для отримання даних, які не занесені до  Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, в БТІ заявник повинен пред’явити документ, який підтверджує його статус співвласника відповідного багатоквартирного будинку (свідоцтво на право
власності, договір куплі - продажу тощо), оскільки саме цей статус дає йому право звертатися по надання такої інформації. Заява розглядається в порядку та строки, визначені Законом України "Про звернення громадян". Послуга з отримання інформації з БТІ є платною.

6. На підставі отриманих даних з усіх джерел складається остаточний список співвлісників багатоквартирних житлових будинків, якій в подальшому використовується при проведенні усіх загальних зборів. Якщо інформація про власника квартири в єдиному Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та в БТІ відсутня, це означає, що квартира не приватизована й ії власником є територіальна громада. Представляти інтереси громади на загальних зборах буде спеціально визначена посадова особа виконавчого комітету. Тому перед проведенням загальних
зборів ініціативн група повинна письмово попередити виконком про час та місце проведення загальних зборів та необхідність направлення такої особи на участь в зборах.

 

Детальна інформація по ОСББ


Начальник відділу економіки Хабачева М.А.