Як поводитися із підозрілими предметами, знайденими на вулиці 

 

 

У військовий час у громадських місцях можуть з’являтися підозрілі предмети. Замасковані, наприклад, під дитячі іграшки, пакунки, згортки, коробки. Вони можуть бути вибухонебезпечними. Мешканцям Дніпропетровщини розповіли, як поводитися із подібними знахідками. 

«Нині жителі регіону повинні бути дуже пильними. Ворог може використовувати підступні методи, залишати на вулицях замасковані вибухові пристрої. Найперше, що потрібно запам’ятати: побачили підозрілий предмет – не чіпайте. Відійдіть подалі та повідомте поліцію або рятувальників», – зазначила начальниця управління цивільного захисту населення Дніпропетровської ОВА Тетяна Куряченко. 

Вона додала, що вибухівка може бути схована у книзі, ляльці або коробці з-під цукерок. Містити шнури, дроти, важелі, нитки, скотч, батарейки, акумулятори, антени, годинниковий або електронний таймер.

Підозрілий предмет може мати характерний запах гасу, розчинника, паливно-мастильних матеріалів. А ще видавати підозрілі звуки. 

Ні в якому разі до таких знахідок не можна торкатися та підходити близько. Варто відійти на безпечну відстань та попередити інших людей. Далі позначити і обгородити територію навколо. Сфотографувати потенційну вибухівку й обов’язково зателефонувати до екстрених служб 101 або 102.

Якщо вдалося побачити людину, яка залишила підозрілий предмет, правоохоронці просять запам’ятати її зовнішність. А ще одяг, особливі прикмети, марку та номер автомобіля.

Інформує ДніпроОДА.