Як Мінветеранів унормувало статусну справедливість для добровольців-Захисників

???? Добровольці-патріоти, котрі сміливо вступили в бій з агресором поза офіційними збройними формуваннями на початку російської збройної інвазії в лютому 2022-го, згодом опинилися у своєрідній правовій «сірій зоні» — без відповідного ветеранського статусу, а отже, і без відповідної соціальної підтримки з боку держави.

???? У розв’язанні цього правового прецеденту та проблеми і очевидної несправедливості активну участь взяли фахівці Міністерства у справах ветеранів України. В інтерв’ю кореспондентові Інформагентство АрміяInform (https://armyinform.com.ua) директор Департаменту соціального захисту Мінветеранів Руслан Приходько та його заступник і начальник відділу з надання статусів Руслан Кучук розповіли про заходи, які вживає влада щодо запровадження пакета державних соціальних гарантій для добровольців-захисників.

???? Зокрема, нещодавно відбулося засідання міжвідомчої комісії при Мінветеранів, під час якого встановлено факт безпосередньої участі у захисті України перших цивільних осіб-добровольців. Відтепер добровольці-захисники на практиці отримуватимуть такі ж статуси і гарантії державної соцпідтримки, як і військовослужбовці, котрі зі зброєю в руках захищають та звільняють рідну землю від ворога. Юридичну невизначеність внеску добровольців в оборону країни нарешті усунуто. Йдеться про цивільних осіб, які добровільно стали на захист країни з 24 лютого 2022 року, однак не встигли офіційно вступити до лав ЗСУ чи інших військових формувань, передбачених чинним законодавством.

???? Це фіксація розуміння держави, чому громадяни України об’єктивно, а законодавець визначив період з 24 лютого по 25 березня 2022 року такої добровільної участі в обороні країни, не змогли своєчасно оформитися в підрозділи складових Сил оборони в умовах перших тижнів широкомасштабного вторгнення російських загарбників. Згодом більшість добровольців, офіційно вступили до лав ЗСУ чи продовжили службу у складі інших силових структур. І вони за виконання бойових завдань із захисту України отримають відповідний статус ветерана війни.

???? Якраз врегулювання цього «статусного питання», головним чином, стосувалося тих добровольців, які з різних причин не продовжили службу. Насамперед, це цивільні, які в перших боях з оборони Вітчизни зазнали поранень і каліцтв, через що стали особами з інвалідністю або ж загинули чи померли внаслідок травм війни.

???? Нині Міністерство у справах ветеранів України уповноважене перевіряти відомості та надавати добровольцям трьох статусів: учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та членів сімей загиблих захисників і захисниць України.

???? Докладно про те, які документи слід підготувати і подати на розгляд міжвідомчої комісії та отримати відповіді на інші актуальні питання з порушеної проблематики ви зможете дізнатися, перейшовши за посиланням нижче

Посилання